IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска мерки и срещу "водната" бедност

Средствата за подпомагане на уязвимите домакинства да дойдат от бюджета, предлагат левите

15:03 | 22.08.16 г.
БСП поиска мерки и срещу "водната" бедност

ВиК секторът у нас е в „тупик“ – необходими са 11 млрд. лева инвестиции за модернизацията му, за които не е ясно от къде ще дойдат, заявиха от БСП Лява България.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) настоява дружествата да правят инвестиции в мрежата, но в същото време „ги притиска“ с нормативно определената „социално поносима цена“ на услугата.

По закон цената на водата трябва да бъде 2,5% от средната работна заплата в страната. Според БСП обаче най-наложената практика за подпомагане на уязвими домакинства е финансовата подкрепа, а не определяне на социално поносима цена.

Левите предупредиха още, че предстои увеличаване на цената на услугата на ВиК операторите в страната. Така домакинствата с ниски доходи ще се окажат не само енергийно бедни, но няма да могат и да си плащат сметките за вода.

От БСП Лява България настояват Министерството на труда и социалната политика (МТСП) да изработи механизъм и за водно подпомагане със средства от бюджета за 2017 година, допълват още от пресцентъра на партията.

Заради очакваната нестабилност в първите месеци след отварянето на енергийния пазар, Министерството на енергетиката и МТСП изработиха модел за подпомагане на „енергийно бедните“ домакинства у нас. Те ще плащат част от потреблението на електроенергия на по-ниска тарифа. Отстъпката ще се отнася само до цената на тока, но е и до услугите по пренос и разпределение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още