IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В четири области водната реформа блокира

Някои общини отказват да се обединят в асоциации, заяви Лиляна Павлова

11:27 | 25.03.16 г.
В четири области водната реформа блокира

В четири области в страната водната реформа блокира. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) постави условие на България, за да ползва средствата за води по новата оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020: водната реформа да приключи, а това означава във всяка една област общините да се обединят в асоциация и ВиК дружествата да се слеят в един оператор.

Министърът изброи какво е направено досега по реформата. Водната инфраструктура вече е публична собственост и се управлява от асоциациите по ВиК. Сключени са договори с асоциациите и са изготвени генералните мастер планове, които описват нуждите от инвестиции във всеки регион. „На национално можем да приемем реформата за завършена“, каза тя.

„ЕК изисква в 28-те административни области само един оператор да оперира публичните активи и тук има огромен напредък. От 265 общини в 242 имаме вече съгласие. Изключение правят четири области, в останалите 24 има окрупняване и избор на един оператор“, отчете Павлова.

Предстои за окрупнените области да се изработят прединвестиционни проучвания и за 14 е проведена процедура с евросредства.

Остават четири области, които няма да могат да ползват евросредства за водни проекти – Благоевград, Кюстендил, Ловеч и Пазарджик. В  Благоевград например общините Кресна, Петрич и Сандански не са съгласни да се окрупнят и да влязат в реформата. В област Кюстендил Дупница и Сапарева баня не искат да влязат в асоциации, а в област Ловеч – община Троян, заяви Павлова.

Тя изтъкна, че малките общински ВиК дружества са неефективни.

ЕК може да спре финансирането на проекти по оперативната програма, ако не приключи водната реформа, предупреди народният представител Джевдет Чакъров (ДПС).

Лиляна Павлова настоя „да излъчваме позитивни послания към европейските партньори“, за да не реши ЕК в средата на периода да вземе на България парите за ВиК и да ги преразпредели, например за бежанци.

Социалистът Янаки Стоилов поиска финансово съдействие за водните проекти на общините, дори ако остават извън реформата. Той опроверга министъра, че малките дружества не са толкова ефективи като големите.

Според него част от целта на реформата е в България да дойдат големи мощни оператори, които да управляват този ресурс, чието стратегическо и финансово значение ще расте. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още