IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов предлага 15% такса за хазартните игри

Лидерът на НФСБ настоява и за забрана на игралните зали извън хотелите с пет звезди и големите курорти

17:39 | 04.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В деловодството на Народното събрание се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ, с който се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15% от стойността на направени залози за всяка игра.

За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20% от събраните такси и комисионни. 

"За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие, се дължи държавна такса в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни", пише в законопроекта.

Според информация на Mediapool от ГЕРБ подкрепят предложението на Симеонов.

В законопроекта се предлага също казина, игрални зали и зали за игрални автомати да има само в някои курорти в България (Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Международният младежки център в Приморско, Пампорово, Боровец и Банско) и в хотели с категория пет звезди. Според предложението такива обекти се допускат и в други населени места, стига те да са разположени на поне 20 километра от гранични пунктове - пътни, жп, морски и речни.

Валери Симеонов предлага измененията да влязат в сила от 31 декември 2025 г., което ще даде възможност за "плавно преустановяване на дейността на тези обекти и загубата на приходи за бюджета". В мотивите се посочва още, че "лицата с хазартна зависимост по-плавно биха преодолели зависимостта си".

Междувременно на днешното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси стана ясно, че следващата седмица ръководството на Държавната комисия по хазарта ще бъде изслушано в парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Може би иска държавата да олекне с оше някой милярд или и той да строи казино след поправките в закона.Най-добре е хазарта изобщо да не плаща на държавата , а да развежда депутате на екскурзии по света или да им пуска по някоя безплатна игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Може би се е объркал или е правописна грешка.Може би е имал предвид 45% за да влизат повече пари в хазната.В противен случай ще ставаме страната на хазарта и богатите лентяй ще правят пачки , много българи ще се разорят , а държавата ще е с празни джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още