IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е водата да се плаща по две тарифи в бъдеще

Нов метод на ценообразуване за услугите на ВиК дружествата, според потреблението, ще стимулира пестенето на вода, твърди Ангел Семерджиев

13:19 | 29.11.11 г.
Възможно е водата да се плаща по две тарифи в бъдеще

Може да се въведе нов модел на ценообразуване за услугите на ВиК дружествата, като водата се заплаща по две тарифи според консумацията.

Така председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев коментира предложението на екоминистъра Нона Караджова отпреди дни до определена консумация водата да се плаща по една цена, а при надвишаването й - по друга тарифа.

Тогава екоминистърът даде за пример град в Израел, където семействата с месечно потребление до 3,5 куб. м плащат значително по-ниска цена на водата. Семерджиев не пожела да се ангажира с конкретна граница на потреблението на вода, която ще разделя двете тарифи, но каза, че 3 куб. м може би е подходяща граница. 

По думите му подходът за определяне на две тарифи според потреблението е използван вариант при електроенергията през 2005 - 2006 г., а сега се използва в някои газоразпределителни дружества.

Според Семерджиев така се стимулира пестенето на вода или друг вид енергия. Преди обаче да се приложи този подход трябвало да се направи задълбочен анализ.

В момента ДКЕВР извършва проверки на ВиК операторите, а от началото на 2012 г. ще започне да изготвя нови цени за следващия регулаторен период на всички дружества.

"Всички искат нови по-високи цени, но ще ограничим максимално исканията им, защото не са изпълнили показателите", коментира Семерджиев.

Най-вероятно е да поскъпват цените за малки общински ВиК оператори, посочи Семерджиев. По думите му там цените са били потискани от общинските съвети и това създава трудности на малките оператори да се развиват и да инвестират.

"Вероятността за повишаване на цената на водата в София е много малка, почти изключена, макар че "Софийска вода" иска над 10 процента увеличение на цената", коментира още председателят на ДКЕВР.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още