IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производителите на биопродукти поискаха по-нисък ДДС?

Според тях мярката няма да има съществен ефект върху държавните приходи, но ще съживи пазара

11:41 | 21.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е една от малкото страни в Европа, която не прилага диференцирана ставка на ДДС за биологичните си продукти. Това обясни пред БНР Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“.

От бранша изпратиха миналата седмица писмо до управляващите с апел по време на дебатите покрай приемането на държавния бюджет за тази година да намалят ставката по ДДС за биопродуктите. 

„Нека видим каква част от партиите, обявили този тип производство за приоритет в предизборните си програми, сега ще подкрепят идеята данък добавена стойност за биологичните продукти да стане 5%“, каза Ралчева. Според нея мярката няма да има съществен ефект върху фиска, а Турция и Румъния вече са въвели по-ниската ставка за храни и биологични продукти.

„България остана една от много малкото държави в ЕС, в която биопродуктите са с еднаква ставка с всички останали продукти“, добави тя. По думите на Ралчева в други държави биологичните продукти заемат съществена част от щандовете в магазините, но тук, в България, „се въртим в омагьосан кръг“.

Тя поясни още, че у нас цените са високи, защото пазарът е малък.

„Ние не можем да развием българския пазар, затова голяма част от продуктите се изнасят, а след това се връщат у нас под формата на нови продукти, за които плащаме още по-висока цена“, коментира Веселина Ралчева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Айде и тези ли? Всяко пипане на ДДС води до лавина от желаещи да им го свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Щото сега е модерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Не само за биопродукти, БГ-то е една от малкото страни, които не прилагат какъвто и да е по-нисък ДДС за храни и лекарства. В БГ-то ниско ДДС има за хотелите и за кръчмите и хазарта, това е важното за управляващите, а не храната и лекарствата. Ще кажете, че ниското ДДС за храните нямало да се отрази на цените ... Ами тогава махнете ниското ДДС за хотелите, кръчмите и хазарта, нали нямало било полза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още