Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо строгите правила за разстояние могат да фалират заведенията?

Трябва да се предприеме пакет от икономически мерки, препоръча председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов

гледано: 2781   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

"С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Още по темата

Той подчерта, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки.

Алибегов отбеляза, че собствениците на заведения са се надявали, че ще могат да отворят обектите си с намален капацитет, но вътре и отвън, а не в толкова малък обем.

"Приходите се генерират според броя места, които имаш. Сега в разходната част няма да има никаква промяна. Няма да можем да наемем персонала сега, ще ни трябва 20% от него", посочи той.

По-късно днес от Асоциацията на ресторантьорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата те се надяват да постигнат резултати в намаляване на разстоянието между масите.

"Казаха, че може до четири човека на една маса, но какви са, имат ли родствена връзка или не, излиза от всякаква компетенция. Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо. Един метър дистанция е предостатъчен", коментира Ричард Алибегов.

Той още веднъж настоя, че най-важно е да се предприеме пакет от икономически мерки. Отварянето не трябва да значи, че бизнесът е ОК, категоричен е Алибегов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
На един приятел който има малко барче в Германия за това че не работи са му дали като компенсация безвъзмездно общо 9000 евро за двата месеца карантина... .
Българио къде си.....?
0
 
1
 
4
ing5rov до: Бидонойл
преди 2 месеца
Не думай ...
2
 
6
 
3
Бидонойл до: mick
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това го разбирам, не малко заведения разчитат повече на социалните контакти които създават, отколкото на храната и напитките които сервират. Но те просто ще трябва да си променят бизнес модела. Дори държавата да премахне всички ограничения, клиентите им пак ще са много по-малко, отколкото преди. А съществува и съвсем реалната перспектива кризата да се повтори, потрети и т.н.
0
 
6
 
2
mick до: Бидонойл
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не може всички само с доставка вкъщи да се издържат.
2
 
7
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Имаме една италианска пицария в квартала, която си работи много добре с доставка на пица за вкъщи. Явно по-големият проблем на ресторантьорите е слабата адаптивност към новите условия за бизнес.

Още от Икономика и политика
Влизането в ERM II и приемането на еврото ще генерират икономически растеж