Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асоциацията на заведенията очаква фалити на половината бранш

Настояват за среща с министри и предлагат свой пакет икономически мерки за сектора

Асоциацията на заведенията очаква фалити на половината бранш

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

Липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в сферата на ресторантьорството, очакват се фалити на близо половината от бранша заради неадекватни мерки, които са взети спрямо тях. Това посочват в позиция от Българската асоциация на заведенията.

От асоциацията имат готовност да предложат на правителството пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която да обсъдят приемливи и възможни за реализиране мерки.

Прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година, посочва се в становището.

За съжаление за ресторантьорския и туристическия браншове мярката 60/40 не работи докато сме в извънредна ситуация и всичките ни обекти са затворени. Тя вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно – да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това, казват от организацията.

И настояват мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като бъдат отворени заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Тогава тази мярка ще бъде реална помощ, докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът.

От Асоциацията на заведенията призовават за бързи и адекватни мерки, които да помогнат не само за оцеляването на бранша ни, но и на българската икономика като цяло.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България по-малко от двама души ще издържат един възрастен към 2100 г.