IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово

Мярката е срещу разпространението на коронавируса. Две са положителните проби за коронавирус в Банско

14:39 | 16.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/VASSIL DONEV</p>

Снимка: EPA/VASSIL DONEV

Като мярка срещу разпространението на коронавируса ски пистите в Банско, Боровец и Пампорово спират да работят, съобщава Нова телевизия.

На спешна среща в понеделник кризисният щаб в Банско реши да прекрати ски сезона в курортния град. Преустановяват се и посещенията във всички търговски обекти.

"Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат необходимите мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости. Препоръчваме да бъдат предприети мерки за предсрочно прекратяване престоя на гости на хотели и места за настаняване", се казва в призива на Кризисния щаб на общината, подписан от кмета Иван Кадев. 

Ръководството на Пампорово АД също реши да спре дейността на ски зоната за периода от 17 до 29 март включително, съобщиха от дружеството. 

От вторник няма да работи и ски зоната в Боровец. Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище “Бoроспорт” и ски гардеробите.

Две са положителните проби за коронавирус в Банско. Първата беше обявена от ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Оперативния щаб в понеделник сутрин. Тя е на 9-годишно дете, дошло със семейството си на почивка в града. Втората проба е на 78-годишен възрастен мъж. 

"В петък 5-членно семейство пристига на почивка в курортния град. Впоследствие се оказва, че един от тях е имал контакт със заразено с COVID-19 лице. Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус", заяви ген. Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Кризисният щаб в Банско се събра на спешна среща. След заседанието му стана ясно, че незабавно се прекратява ски сезонът в града. Освен в Банско, се затварят ски пистите и в Пампорово.

От днес в България се въвежда и промяна в карантинния период. Всеки със съмнение за коронавирус трябва да си остане вкъщи 20 дни, а не 14, както беше досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Моловете кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още