IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър е готов да бъде първият ваксиниран в България

Спешна помощ получи още 20 нови линейки за центрове в страната

16:53 | 22.12.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравният министър Костадин Ангелов е готов да бъде първият ваксиниран в страната. Той иска да покаже, че вярва във ваксината и ваксинирането като достижение на науката. "Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и като достижение на науката, благодарение на което ние ще преборим тази инфекция", каза той и допълни, че днес ще бъде решено кой ще бъде първият ваксиниран в България.

"За нас е важно ваксината да стигне до всички, заявили желание да се ваксинират. Това, което ни радва, е, че български медици продължават да се включват в списъците с желаещи да си поставят ваксина", информира Ангелов, цитиран от БНТ. Той посочи, че ваксините, които пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника в "Бул Био", първата пратка ще бъде символично количество.

Ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та. Тепърва ще бъде уточнена логистиката, но най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града, поясни той.

"Пътуването на ваксините от "БулБио" до хладилниците в отделните РЗИ-та ще бъде в съоръжения със сух лед. Нямаме никакви притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като след изваждането на ваксината от хладилника на минус 70 градуса до поставянето на пациентите тя може да се съхранява в нормален хладилник", допълни министърът. 

Ваксина ще има за всеки български гражданин, който заяви желание, увери отново здравният министър.

Днес министърът на здравеопазването предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Автомобилите са закупени  в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“.

До момента по проекта са доставени 280 автомобила. Остават още 120, от които 42 са високопроходими.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде модернизиран сградният фонд в спешните отделения на 34 държавни болници, в 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи.

„Държа да отбележа, че този проект ще се изпълни в срок. В ход са вече всички процедури за избор на изпълнители за строително-монтажни дейности, строителният надзор и авторският надзор. Част от обществените поръчки са приключили и са сключени договори, така че в началото на следващата година започва работата и по тези дейности“, допълни проф. Ангелов.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 млн. лв. и се реализира на територията на цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Така му се пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Защо премиера и останалите министри се крият като мишки от ваксинация?За мен е редно да се надупчат нарциса от Банкя и всичките му министри не само здравния първо, после всичките им наследници до 18 години, после всичките депутати и техните наследници и чак накрая останалите българи - лекари, полицаи и учители... Ако нещо стане всички имаме общ интерес министрите, депутатите и тяхната семка престъпна да пострадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
пари на вятъра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Нямаме никакви притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като след изваждането на ваксината от хладилника на минус 70 градуса до поставянето на пациентите тя може да се съхранява в нормален хладилник"мдаааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
да , няма да е зле да го мушнат първи ... въпреки че Мутафчийски е по-заслужил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още