IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър потвърди: Ваксинацията срещу COVID-19 започва на 27 декември

Тя е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание

11:19 | 25.12.20 г. 5
<p>
	Здравният министър проф. Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

От 27 декември стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Заповед за това беше издадена от здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

В заповедта на министъра е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Вчера стана ясно, че ваксинацията ще започне в София, Пловдив, Варна и Бургас, а през следващите дни ще се разшири и в останалите областни центрове. Първите доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech ще пристигнат в страната на 26 декември, а още над 60 хил. дози се очакват в началото на януари. 

Ваксинацията ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти, след което ще се премине към домовете за възрастни хора и за хора с умствени увреждания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
мерси, бъдете живи и здрави всички.честита коледа на всички празнуващи.жалко, сега с тези ваксини пак ще започнат да ни карат да работим. епидемията ми показа с колко малко пари мога да живея - вече мисля за пенсиониране.сори потребителско общество, вируса отвори очите на много забързани хора, които ще променят потребителските си навици за винаги.здравей депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Могат да пукясат само празни комунистически кратуни. За хората ваксините са безопасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
червей , ша та мушкат ли на 27и ... нали си *** на бил гейтс , трябва да си пред камерата след ангелов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
на всички съфорумци и екипът на инвестор , Честита Коледа !! на първо място да сте живи и здрав , пък после успех във всичко останало !!и за антиваксърските черепахи , с виден техен представител ing5rov , ще има специална доставка на рассийския противошапен препарат спутник v изработен във вид на свещички . размери според претенциите и желанията ще има . и няма да е само двуразово , минимум 4 приема ще има за месец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"информираното съгласие " какво означава ... че ако пукясаш , наследниците ти ше земат един гол банан от дръжавата ...абе прди 40 годин що немаше "информираното съгласие " бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още