IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър ще може да забранява временно износ на лекарства

РЗИ ще уведомява за карантина по телефон или чрез SMS, одобриха депутатите на първо четене в Закона за здравето

11:07 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>СНимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

СНимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър да може да налага забрана за износ на лекарствени продукти, за които е установен недостиг в страната, за определен срок от време. Това предложение на управляващите одобриха депутатите, които гласуваха промените на първо четене в Закона за здравето.

Конкретните медикаменти не са уточнени в проекта, който от ГЕРБ предложиха точно преди седмица. Днес беше уточнено, че става въпрос за медикаменти, за които е установен недостиг на територията на България.

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарства за здравните потребности на населението, обясни днес по време на дебатите председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Вносителите смятат, че въвеждането на трайна уредба в закона ще гарантира сигурност на количествата на медикаментите, за които е установен недостиг. Наред с това се дава възможност за реакция и при други кризи, а не само при пандемията от коронавирус. 

Припомняме, че в края на миналата седмица ескалира проблемът с недостиг на някои медикаменти в аптечната мрежа.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира здравните власти да проверят дали има недостиг на медикаменти в болниците и аптеките в страната.

А здравният министър увери, че няма недостиг, а презапасяване, и вече са осигурени необходимите лекарства в търговската мрежа.

С приетите промени в Закона за здравето се предвижда още уведомяването и поставянето под карантина да може да става по телефона или чрез SMS. Според вносителите така ще се намали натоварването на РЗИ. Предписанията ще се връчват чрез устно уведомяване и цифрови съобщения.

Със законовите промени депутатите приеха още да отпадне задължителното болнично лечение за заразените с COVID-19. Именно това предложение срещна неодобрението на опозицията и поведе дебата.

Според новата разпоредба болните с коронавирус няма да подлежат на задължително болнично лечение, както беше записано в закона досега. На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на: холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Така се променя досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни заразни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“.

На практика новото предложение означава отпадане на задължително хоспитализиране при доказана коронавирусна инфекция.

Даниела Дариткова обясни, че инфекцията от коронавирус не се отнася към особено опасните инфекции и затова не следва пациент, който е с Covid-19, да подлежи на задължителна хоспитализация.

От ДПС не подкрепиха промените в закона. Народният представител Джевдет Чакъров аргументира позицията на партията, като посочи, че така всъщност се поставя в риск опазването на общественото здраве. Така предложено, следва, че едва ли не отпада възможността за насочване към болнично лечение лице, болно от заразна болест, каза депутатът.

По думите му държавата се освобождава от отговорност за болнично лечение на тези лица и на практика се легализира отказ от болнично лечение при опасни заразни болести.

От БСП също изложиха мотивите си против това предложение. От партията предложиха коронавирусната инфекция като заболяване да бъде отделено от останалите особено опасни заразни болести. От левицата призоваха до второ четене на закона внимателно да се прецени в кои случаи пациентът е за болнично лечение и в кои не.

От групата на Обединени патриоти подкрепиха промените, защото според тях промените са навременни с оглед на разрастването на заболяемостта у нас. Но отбелязаха, че има нужда от прецизиране на текстовете.

До второ четене ще се прецизират текстовете, обяви от парламентарната трибуна Даниела Дариткова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още