IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата нареди проверка за недостиг на лекарства

Здравните власти трябва да установят има ли дефицит и какви са причините

17:29 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира здравните власти да проверят дали има недостиг на медикаменти в болниците и аптеките в страната.

Повод за това са сигналите в медиите, че в аптеките липсват медикаменти заради презапасяване в пандемията. От здравното министерство са подали информация към ВАП, че има данни за дружества, които притежават разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да правят и задържане на лекарства.

Министърът на здравеопазването и директорът на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) заедно с директора на Националната агенция по приходите (НАП) трябва да направят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната, посочватот ВАП.

Ако здравните власти установят, че има недостиг на медикаменти, трябва да посочат какви са причините за него. Дали става дума за задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.

Трябва да се установи дали е налице засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти, посочват още от прокуратурата.

„Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) нека да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната. Във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия", се посочвав съобщението на прокуратурата. За да се осъществи проверката за паралелния износ, съдействие следва да бъде осигурено от НАП.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен в най-кратък срок.

В настоящия етап на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с COVID. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевтичния сектор преди няколко дни. Темата излезе на дневен ред след сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните.

Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг, заяви в сряда министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още