IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Няма недостиг на медикаменти за лечение на COVID

Самолечението е опасно, предупреждават лекари

14:14 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В настоящия етап на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с COVID. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевтичния сектор. Темата излезе на дневен ред след сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните.

Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг, заяви министърът.

"Нямаме и специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази вирусна инфекция. Медикаментите, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при тази вирусна инфекция", обясни министърът, цитиран от БНТ.

"Имаме сигнали за недостиг на нискомолекурярни хепарини в страната. Създали сме организация, която е влезе в сила от днес“, съобщи проф. Ангелов. 

Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин. "Бременните жени, на които е изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лабораторията. Това го правим с оглед да не се злоупотребява с наличните количества от този медикамент в аптеките", увери министърът.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени и телефони за връзка с търговците на едро.

„Това, което наблюдаваме, е изключително притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърдението, че те лекуват COVID. Самолечението е опасно”, заяви още министър Ангелов.

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също подчерта, че самолечението е опасно. „По социалните медии се разпространяват различни протоколи с търговски наименования на медицински продукти, което е недопустимо. Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици, което е една от причините за недостига на определени антибиотици в аптечната мрежа”, заяви проф. Сербезова, цитирана от Нова телевизия.

„Според СЗО само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечението с антимикробни средства ”, продължи проф. Сербезова.

Тя заяви, че е абсолютно недопустимо да се лекуват пациенти по телефона.

„Недопустимо е тези болни или близките им да отидат в аптеката и да поставят фармацевта пред моралния избор да наруши законодателството, или да отпрати пациент”, заяви Сербезова.

От Българския лекарски съюз (БЛС) също излязоха със становище, че самолечението е опасно. То е във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти.

От БЛС заявяват:

- Самолечението е изключително опасно!

- Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма.

- Част от препоръчваните лекарства могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

- Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

- Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

- Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

От БЛС призовават гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още