Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделците не разчитат само на еврофондовете за новата си техника

Иновациите са важни за автоматизирането на работата в стопанствата, посочи Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника

Земеделците не разчитат само на еврофондовете за новата си техника

Снимка: Pixabay

Европейските фондове са фактор за повишаването и обновяването на техниката у нас в земеделския сектор, но не са сред ключовите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Минев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

Още по темата

„Статистиката сочи, че от годините, в които има еврофондове в България, регистрираната нова техника расте, но ръстовете не са толкова съществени (около 30-40, до 50%)“, посочи той, но смята, че в никакъв случай европейските средства не са за пренебрегване.

„Едно стопанство трябва да може да направи бизнеса си, без да включва в калкулациите финансиране от еврофондове“, категоричен е Минев.– Решението за инвестиция в техника в земеделския сектор не би трябвало да зависи от еднократни актове и „капризи“ на времето. Инвестицията в нова техника е начин за оптимизиране на разходите на стопанството.“

Председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника препоръча земеделците да правят планове за развитието на стопанствата си поне с пет години напред. Той коментира и част от иновациите в технологичния сектор и като особено важни посочи автоматизирането на работата на зърнокомбайните.

„Не говорим за автономна работа без оператор, а по-скоро за автоматизиране на настройките на машините в реално време. Почти всички големи производители предлагат решения в тази насока. Това може съществено да повлияе на ефективността на стопанствата“, убеден е Даниел Минев.

Повече от разговора в студиото вижте във видеоматериала.

гледано: 1804   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие