IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на "Софарма" за "пълна промяна"

Резултатите на фармацевтичната компания през 2017 г. са най-добрите след кризата, коментира пред Investor.bg изпълнителният ѝ директор Огнян Донев

12:29 | 25.12.17 г.
<p>
	<em>Огнян Донев. Снимка: Софарма АД</em></p>

Огнян Донев. Снимка: Софарма АД

Точно преди година в интервю за Investor.bg изпълнителният директор на фармацевтичната компания „Софарма“ Огнян Донев изрази очакване, че 2017 г. едва ли ще бъде революционна за компанията. На същото мнение ли е той 12 месеца по-късно - период, в който много неща за компанията се промениха.

“Да, смятам, че съм бил прав. Годината беше по-скоро еволюционна, ако мога да кажа така. Революционна ще бъде годината, ако това се случи, разбира се, в която “Табекс” ще бъде регистриран в Американската агенция за храните и лекарствата (FDA)", коментира Донев в интервю пред Investor.bg, в което се опита да обобщи каква беше 2017 г. за фармацевтичната компания.

Още към края на полугодието приходите от продажби на компанията за европейските страни отчитат ръст от 32% в сравнение с първото полугодие на 2016 г. Продажбите на руския пазар затвърждават възходящия тренд от края на миналата година.

“Да, Русия и Украйна се стабилизираха, връщат позициите си. Надявам се ситуацията в тези държави да ни позволи да работим толкова успешно и през 2018 г.”, коментира Донев.

Ръстът на продажбите в България обаче е по-нисък. Оценката му за вътрешния пазар на фармацевтични продукти също не е толкова позитивна.

“Тъй като не е в мой стил да прехвърлям отговорността на друг, ще кажа само, че се стараем да променим това, което зависи от нас, за да тръгнат нещата в положителна посока. Няма да навреди и малко стабилност в здравната система, някоя и друга промяна на порочните практики, повече прозрачност", заяви Донев.

На годишната среща с инвеститорите, на която ръководството на компанята заяви, че „Софарма“ има капацитета да излезе на американския пазар, стана ясно, че именно от това зависи прогнозата за представянето на дружеството през следващите години.

“Излизането на пазарите, регулирани от FDA, е основен фактор за “пълната промяна” на компанията. Ако това се случи, неприятно ми е да кажа, но всичко останало, което правим, ще изглежда като фон. Именно поради тази причина е важно, че сме готови за това събитие, когато и да настъпи то”, коментира той.

В тази връзка се планира изграждането на нова екстракционна мощност в Казанлък за производство на лекарството за отказ от тютюнопушене "Табекс". Предстои стартирането на проекта за изграждане на лиофилен завод в София, вливането на Унифарм, дъщерната компания Софарма Трейдинг АД да получи разрешение да придобие верига аптеки в България, изграждане на склад в Молдова и т.н.

Отминаващата 2017 г. беше силна за „Софарма“ и от гледна точка на придобиванията. Междувременно продължава консолидацията и интеграцията в групата.

“Целите са, разбира се, оптимизация, синергия, намаляване на разходите, по-висока ефективност и не на последно място - логично преструктуриране, което да подреди придобиванията ни през годините. Неведнъж съм казвал, че в крайна сметка би следвало всички фармацевтични производители в групата да се влеят в майката”, каза Донев.

Преди година той обяви, че един от пазарите, на които компанията ще се развива в следващите години, е сръбският. През тази година се случи едно „порастване“ от момента на „бавното прохождане“.

“На сръбския пазар положихме едно добро начало с придобиването на “Lekovit. Екипът на компанията е мотивиран и засега интеграцията върви по-добре от очакваното. Тепърва ще растем, но вече от едно по-високо ниво, с по-стабилни позиции”, коментира той.

Компанията привлече фокуса на инвеститорите в последните седмици на годината, след като стана ясно, че един от големите ѝ акционери - „Ромфарм“, възнамерява да излезе постепенно от участието си. Възникнаха въпроси какви ще са последствията за "Софарма" като публична компания и каква е причината за желанието за продажба.

“Ромфарм" винаги са заявявали, че са портфейлен инвеститор и в този смисъл излизането им е резултат от собствените им очаквания, планове и стратегия. Факт е, че реализират значителна печалба от инвестицията си в акциите на Софарма АД. Последствията ще са по-висока ликвидност, по-стабилна акционерна структира и по-нормално формиране на цената”, смята Донев.

Заради сериозните колебания на пазарите през 2016 г. той отказа да направи категорични прогнози за финансовите резултати. Тази година ситуацията на пазарите, на които компанията оперира, значително се подобрява и прогнозите са по-смели. 

Донев очаква резултатите на Софарма през 2017 г. „да са най-добрите след кризата, с  двуцифрен ръст, значително подобрена EBITDA, оптимизирана структура на задълженията”. Той не скри, че най-голямото предизвикателство за компанията през изминалата година е било руският пазар.

“Той е ключов за нас и всякакви флуктуации и несигурност там нарушават съня ни. Тази година всичко мина по-добре от очакваното и се надявам икономическата среда там да продължи да се стабилизира”, обясни изпълнителният директор на дружеството.

Оценка му за развитието на фармацевтичния бизнес през призмата на времето е по-скоро лаконична. „За България мога да кажа, че няма сериозни промени от предишни години, тук играчите са ясни. В световен мащаб продължава консолидацията в сектора”, казва той.

По думите му през 2018 г. на "Софарма" ще се случат някои неща за първи път, така че “да, надяваме се годината да е успешна”.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още