IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: "Софарма" има капацитета да излезе на американския пазар

"Ромфарм" планира да излезе постепенно от участието си във фармацевтичната компания

11:18 | 06.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

"Софарма" планира изграждането на нова екстракционна мощност в Казанлък за производство на лекарството за отказ от тютюнопушене "Табекс". Компанията обяви, че има капацитета да излезе на американския пазар, а от това може да последва разместване на пластовете при пазарите, на които оперира фармацевтичната компания, стана ясно по време на годишната среща на Софарма с инвеститорите в петък.

Прогнозата за представянето на "Софарма" през следващите години ще зависи от излизането на компанията на американския пазар, заяви изпълнителният директор на компанията Огнян Донев. По думите му изграждането на завода в Казанлък ще започне още през следващата година, когато стартират и тестовете на медикамента върху 2 хил. души в САЩ. Все още не е ясно колко ще струва на "Софарма" инвестицията в този завод.

Тази година очакванията на компанията са за ръст на продажбите на продукция поради стабилизиране на пазарите в Русия и Украйна. Компанията отчита няколко пазара с двуцифрен ръст на продажбите през 2017 г.

„Резултатите в Русия и Украйна ще са по-добри от миналата година. Но поради политическия риск на тези пазари прогнозата в средносрочен и дългосрочен план е невъзможна“, коментира Донев. Той отбеляза още, че от години се опитва да намали присъствието на „Софарма“ на тези рискови пазари, което може постепенно да започне след излизането на компанията в САЩ.

Въпреки силното деветмесечие и възстановяването на пазарите на "Софарма" акциите й поевтиняват с близо 6% от септември досега, като компанията успя да свие спада през последните няколко търговски сесии.

Както Investor.bg писа по-рано, през последните месеци се усеща натиск на голям продавач при "Софарма", който се разпростря върху целия пазар. Причината за това е разпродажбата на акциите на един от миноритарните акционери – "Ромфарм", които имат дял от около 17%, придобит през 2013-2014 г. Това беше и една от темите, от която най-много се интересуваха акционерите по време на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Ъх, че ме е яд, задето не можах да пъкна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar
преди 6 години
Само ако позволите: "Донев заяви, че не може да се очакват продажби на цена под 4,7 лв., а това, че цената достигна такива нива, за тях означава пропуснати ползи" Цената не беше ли 4,27лв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още