Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Огнян Донев: "Софарма" има капацитета да излезе на американския пазар

"Ромфарм" планира да излезе постепенно от участието си във фармацевтичната компания

Огнян Донев: "Софарма" има капацитета да излезе на американския пазар

Снимка: Investor.bg

"Софарма" планира изграждането на нова екстракционна мощност в Казанлък за производство на лекарството за отказ от тютюнопушене "Табекс". Компанията обяви, че има капацитета да излезе на американския пазар, а от това може да последва разместване на пластовете при пазарите, на които оперира фармацевтичната компания, стана ясно по време на годишната среща на Софарма с инвеститорите в петък.

Прогнозата за представянето на "Софарма" през следващите години ще зависи от излизането на компанията на американския пазар, заяви изпълнителният директор на компанията Огнян Донев. По думите му изграждането на завода в Казанлък ще започне още през следващата година, когато стартират и тестовете на медикамента върху 2 хил. души в САЩ. Все още не е ясно колко ще струва на "Софарма" инвестицията в този завод.

Още по темата

Тази година очакванията на компанията са за ръст на продажбите на продукция поради стабилизиране на пазарите в Русия и Украйна. Компанията отчита няколко пазара с двуцифрен ръст на продажбите през 2017 г.

„Резултатите в Русия и Украйна ще са по-добри от миналата година. Но поради политическия риск на тези пазари прогнозата в средносрочен и дългосрочен план е невъзможна“, коментира Донев. Той отбеляза още, че от години се опитва да намали присъствието на „Софарма“ на тези рискови пазари, което може постепенно да започне след излизането на компанията в САЩ.

Въпреки силното деветмесечие и възстановяването на пазарите на "Софарма" акциите й поевтиняват с близо 6% от септември досега, като компанията успя да свие спада през последните няколко търговски сесии.

Както Investor.bg писа по-рано, през последните месеци се усеща натиск на голям продавач при "Софарма", който се разпростря върху целия пазар. Причината за това е разпродажбата на акциите на един от миноритарните акционери – "Ромфарм", които имат дял от около 17%, придобит през 2013-2014 г. Това беше и една от темите, от която най-много се интересуваха акционерите по време на срещата.

„Илюзия е, че "Ромфарм" се нуждае от пари. Да, желанието за продажба е налице, тъй като могат да излязат от инвестицията си с добра печалба“, коментира Огнян Донев. Той обаче подчерта, че не е реалистично да се очаква от компания като "Ромфарм" да подари акциите си. Донев заяви, че това, че цената достигна такива нива, за тях означава пропуснати ползи.

По думите на Донев „Ромфарм“ възнамерява да излезе постепенно от участието си. Той допълни, че не смята за разумно той самият и „Софарма“ да изкупуват целия пакет на Ромфарм, за да не опорочат публичния статут на компанията.

Сред статегическите цели на фармацевтичната компания е и изграждането на лиофилен завод в София. Капацитетът на сегашния е запълнен с продукция за износ и за местния пазар и компанията спешно се нуждае от нова мощност. Строителството на завода ще започне заедно с това на завода в Казанлък през 2018 г.

Междувременно продължава консолидацията и интеграцията в Групата с цел оптимизиране на структурата на разходите, цялостен контрол на производствената верига и подобряване на дистрибуцията на всички продукти.

Отминаващата 2017 г. беше силна за "Софарма" от гледна точка на придобиванията. През август приключи официално придобиването чрез вливане на „Медика“ АД в „Софарма“. Компанията придоби и 51% от капитала на молдовски дистрибутор на лекарствени продукти. "Софарма Трейдинг" извърши сериозна експанзия в Сърбия. От компанията отчетоха, че продажбите на стоки нарастват основно в резултат на новите придобивания.

Приходите от продажби се увеличават с 12,3% до 148,8 млн. лв. през деветмесечието спрямо година по-рано. В края на септември EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации) възлиза на 45,3 млн. лв., ката отчита ръст от 36,4% за година. Оперативната печалба се повишава с 52,7% на годишна база, а нетната печалба нараства с 4,3% до 39,1 млн. лв.

Източник: Софарма АД

За компанията предстои още вливане на "Унифарм" АД и придобиване на местна аптечна верига. Очаква се същинският процес по придобиването на "Унифарм" да започне в началото на 2018 г. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 3 години
Ъх, че ме е яд, задето не можах да пъкна...
0
 
6
 
1
преди 3 години
Само ако позволите: "Донев заяви, че не може да се очакват продажби на цена под 4,7 лв., а това, че цената достигна такива нива, за тях означава пропуснати ползи"
Цената не беше ли 4,27лв?

Още от Новини и анализи
"Монбат" приключи 2020 г. с 35% спад на нетната печалба