IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Надали 2017 г. ще бъде революционна за Софарма

Трудностите пред руския и украинския пазар остават, коментира изпълнителният директор на Софарма в интервю за Investor.bg

20:38 | 07.10.16 г. 7
<p>
	Огнян Донев.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Огнян Донев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След тежката 2015 г. с понижения в приходите от пазарите в Източна Европа Софарма не се ангажира да прави категорични прогнози за финансовите резултати през тази година. В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на най-голямата компания на борсата по пазарна капитализация Огнян Донев обобщи трудностите пред фармацевтичното дружество през тази година и коментира очакванията си за следващата.

„Тази година очакваме предпазлив ръст. Целим се към резултати, приблизително равни на миналогодишните“, каза той. „Работим активно. Надяваме се да осъществим придобивания. Успяхме да информираме БФБ за нашето запитване до антимонополната комисия в Молдова да придобием една фирма в тази държава“, допълни Донев.

„Отчитаме изоставане от 5% през полугодието, което беше наваксано в известна степен, докато за деветмесечието изоставането от миналогодишния резултат е само с 3%. Така че, ако се запази тази тенденция на наваксване, ще достигнем до миналогодишния резултат или приблизително равен на него“, заяви той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като най-голяма пречка пред компанията Донев определи трудностите на пазари като руския и украинския. „Миналата година ситуацията граничеше с катастрофа, но ние сме обречени да останем на тези пазари, заради производствените мощности, които иамме там“, каза Донев.

Според него от девалвацията на местната валута не може да се очаква нищо добро. Като предимство от това той посочи усилването на търсенето на евтини лекарства, в какъвто сегмент работи Софарма.

Той обясни, че миналата година компанията е намалила продукцията на тези пазари с цел занижаване на риска. Той определи 2015 г. като „дъното“. „По надолу не можем да паднем. Остава ни само да гледаме с оптимизъм напред“, заяви той.

Въпреки това след излизането на септемврийския отчет на компанията Донев предупреди, че не е сигурно дали възходящият тренд за месеца ще се окаже устойчив. „Изказването ми беше адресирано към инвеститорите, за да ги предпазя от еуфорията, че това е една трайна тенденция“, обясни.

Като цяло един от пазарите, на които компанията ще се развива в следващите години, е сръбският. Ръководството на Софарма си поставя за цел да постигне в Сърбия пазарен дял от 22-23%.

„В Сърбия едва прохождаме, но има добри възможности за навлизане“, коментира Донев. По време на срещата с инвеститорите компанията си постави за цел превръщането на сръбския пазар във "втори роден", като прогнозира до 3-5 години да се превърне и в лидер.

С наближаването на всяка година идва време не само за равносметки, но и за очаквания. Донев остава предпазлив в прогнозите си. "Надали 2017 г. ще е революционна за Софарма. Тя най-вероятно тя ще се състои през 2018 г. , когато си поставяме като цел появата на оригинална молекула на Софарма, която да излезе на световния пазар“, заяви Донев. Той добави, че „след всяка една криза идва подем“. 

Вижте целия разговор с Огнян Донев във видеото

Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още