IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Надали 2017 г. ще бъде революционна за Софарма

Трудностите пред руския и украинския пазар остават, коментира изпълнителният директор на Софарма в интервю за Investor.bg

20:38 | 07.10.16 г. 7
<p>
	Огнян Донев.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Огнян Донев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След тежката 2015 г. с понижения в приходите от пазарите в Източна Европа Софарма не се ангажира да прави категорични прогнози за финансовите резултати през тази година. В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на най-голямата компания на борсата по пазарна капитализация Огнян Донев обобщи трудностите пред фармацевтичното дружество през тази година и коментира очакванията си за следващата.

„Тази година очакваме предпазлив ръст. Целим се към резултати, приблизително равни на миналогодишните“, каза той. „Работим активно. Надяваме се да осъществим придобивания. Успяхме да информираме БФБ за нашето запитване до антимонополната комисия в Молдова да придобием една фирма в тази държава“, допълни Донев.

„Отчитаме изоставане от 5% през полугодието, което беше наваксано в известна степен, докато за деветмесечието изоставането от миналогодишния резултат е само с 3%. Така че, ако се запази тази тенденция на наваксване, ще достигнем до миналогодишния резултат или приблизително равен на него“, заяви той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като най-голяма пречка пред компанията Донев определи трудностите на пазари като руския и украинския. „Миналата година ситуацията граничеше с катастрофа, но ние сме обречени да останем на тези пазари, заради производствените мощности, които иамме там“, каза Донев.

Според него от девалвацията на местната валута не може да се очаква нищо добро. Като предимство от това той посочи усилването на търсенето на евтини лекарства, в какъвто сегмент работи Софарма.

Той обясни, че миналата година компанията е намалила продукцията на тези пазари с цел занижаване на риска. Той определи 2015 г. като „дъното“. „По надолу не можем да паднем. Остава ни само да гледаме с оптимизъм напред“, заяви той.

Въпреки това след излизането на септемврийския отчет на компанията Донев предупреди, че не е сигурно дали възходящият тренд за месеца ще се окаже устойчив. „Изказването ми беше адресирано към инвеститорите, за да ги предпазя от еуфорията, че това е една трайна тенденция“, обясни.

Като цяло един от пазарите, на които компанията ще се развива в следващите години, е сръбският. Ръководството на Софарма си поставя за цел да постигне в Сърбия пазарен дял от 22-23%.

„В Сърбия едва прохождаме, но има добри възможности за навлизане“, коментира Донев. По време на срещата с инвеститорите компанията си постави за цел превръщането на сръбския пазар във "втори роден", като прогнозира до 3-5 години да се превърне и в лидер.

С наближаването на всяка година идва време не само за равносметки, но и за очаквания. Донев остава предпазлив в прогнозите си. "Надали 2017 г. ще е революционна за Софарма. Тя най-вероятно тя ще се състои през 2018 г. , когато си поставяме като цел появата на оригинална молекула на Софарма, която да излезе на световния пазар“, заяви Донев. Той добави, че „след всяка една криза идва подем“. 

Вижте целия разговор с Огнян Донев във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 7 години
Тук доста псевдо играчи са се включили с драскане против Софарма !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Чест му прави, че е един малкото ръководители на борсови компании, които публично излиза и коментира тенденциите пред бизнеса си, въпреки че са все още негативни, а не се опитва да ти "сваля звезди" с обещания за бързи печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
SS-23
преди 7 години
Отчитаме изоставане от 5% през полугодието, което беше наваксано в известна степен, докато за деветмесечието изоставането от миналогодишния резултат е само с 3%---Абе Донев, не ви разбирам вас, експлоататорите... честно - не ви разбирам! Трагедия ли е, че ще имаш равна или малко по-малка печалба, спрямо миналата година ?! Ами това е отличен резултат - значи има стабилност и константност. Щом си "на печалба" - значи продукцията се търси. Какъв е проблема, че за всичките ви е "голям проблем", ако нямате "ръст на печалбата"?!Ахааа ... сетих се от къде ти идва проблема - "Лихвата" ти е по-голяма от печалбата. Ами кой те кара да взимаш заеми. Ахаха, ясно - Лакомията! Фирма функционираща изцяло "на личен кеш", при константна печалба, а и изобщо при печалба - е ОК от всякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Браааао бе, Инвестор! Не че е казал кой знае кво, ама бива. А вие - дерзайте, с нахалство към прогрес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
ДериБеевски
преди 7 години
Защо не Направите едно, такова интервю и с някои други ОЛИГАРСИ!!!???Примерно, при ХИМ,"***" както и други има доста, иначе как ДА ПРИЕМАМЕ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ВИ ИНТЕРВЮТА, НЕ ВЯРВАМ, МАЖО ДА ВИ ОТКАЖЕ!!?? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още