Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Тармо Силд: Арко ФНИ АДСИЦ планира 10% вътрешна норма на възвръщаемост

С досегашните проекти сме постигали повече и личното ми очакване е за поне 20%, заявява изпълнителният директор на най-новия АДСИЦ на БФБ

Тармо Силд: Арко ФНИ АДСИЦ планира 10% вътрешна норма на възвръщаемост

Тармо Силд. Снимка: Личен архив

Арко Фонд за Недвижими Имоти АДСИЦ планира увеличение на капитала през 2016 г. чрез предлагане на обикновени акции сред български частни и институционални инвеститори в общ размер до 30 млн.лв., след като на 31 март 2016 г. компанията бе вписана в регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор, като търговията с акции на БФБ-София стартира на 18 април, понеделник.

В тази връзка потърсихме изпълнителния директор Тармо Силд за представяне на предлаганата инвестиционна възможност в дружеството и за плановете като цяло.

Тармо Силд е председател на Борда на директорите на Арко Фонд за Недвижими Имоти АДСИЦ, главен изпълнителен директор на Арко Вара АС и акционер с 4% от акциите чрез фирмата си Алармо Капитал от 2012 г. Той ръководи преструктурирането на групата през 2012-2013 и рестартирането на инвестиционната дейност в България и Естония от 2013 г. насам.

Тармо Силд е и главен изпълнителен директор и 50% собственик на международната компания за потребителско кредитиране IuteCredit Europe, която е с 5 млн. евро кредитен портфейл и повече от 15% средна годишна възвръщаемост за инвеститорите от 2009 г. насам.

Силд е бивш адвокат, основател на Прибалтийската правна кантора LEXTAL, участвала в знакови за Естония сделки, като първичното публично предлагане на Tallinn Water (57 млн. евро) и обратната покупка от страна на правителството на Естонските железници (150 млн. евро).

Ето какво каза Тармо Силд относно плановетен на Арко ФНИ АДСИЦ за читателите на Investor.bg:

Г-н Силд, какви са насоките на бизнеса и каква е структурата на холдинговата група Арко?

- Арко Вара е публична компания в Естония и се състои от дъщерни дружества в три държави – Естония, България и Латвия. Насоките на бизнеса на групата са в две основни направления: отдел "Услуги", който отговаря за развитието на брокерска, оценителска и консултантска дейност, включително анализ на съответните имотни пазари с цел набелязване на подходящи възможности за развитие на проекти от страна на отдел "Инвестиции". Вторият от своя страна ръководи изграждането на нови проекти с предимно жилищна насоченост.

Какви според Вас са преимуществата спрямо всички други строителни предприемачи в България на фона на динамично развиващия се сектор през последните 10 г.? Какъв е капацитетът ви за реализация (строителство, продажби/наеми) на проектите?

- Капацитетът на Арко в България в момента е за развитие на проекти с 300-350 жилищни единици едновременно. Предимството ни се състои в страхотния екип от брокери и консултанти под ръководството на Евгени Василев, които ни дават детайлна и прецизна пазарна информация, на която базираме инвестиционните си решения. Всеки месец нашите служители се срещат с 1000-1200 потенциални клиента, получавайки реална информация от всеки един за това какво се търси към днешна дата и какво евентуално би се търсило в бъдеще.

Именно информацията какво пазарът би очаквал в бъдеще е от изключително значение, тъй като в процеса на развитие на нови проекти има времева разлика между взимането на инвестиционно решение и реализирането на продажби на крайни клиенти. Отдел "Инвестиции" под ръководството на Ивайло Мишев създава знакови проекти, като винаги добавя и нещо за удоволствието на живущите в тях – като 4-метровата бронзова статуя в последния проект на Арко в кв. "Манастирски ливади" в София.

Каква доходност ще носи инвестирането в АДСИЦ-а Ви в България, какъв е таргетът?

- Минималната доходност, която ще целим да постигнем за нашите инвеститори, ще е вътрешна норма на възвръщаемост от 10%. С досегашните проекти на Арко сме постигали повече и личното ми очакване е за поне 20%.

В какъв тип проекти ще инвестирате? Готови, носещи доход, жилищни проекти под наем, ще строите и ще продавате апартаменти, само жилищни имоти или офис и търговски площи?

- Ние инвестираме предимно в жилищни проекти, като търсим нови начини как да усъвършенстваме околната среда, разпределенията, как да съкратим времето на инвестиционния цикъл и подобрим вида на българските градове.

- Към кои градове ще се насочите?

На този етап ще инвестираме само в градове с увеличаваща се покупателна способност и население. Основно това означава София, но и някои други големи български градове са в полезрението ни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
42
 
8
преди 4 години
Евгени Василев е ключа !! И аз интуитивно се сетих за Цв.Василев..
Ами то всеки с над 100.000.-€ може сам да построи и да продаде. За какво му е посредник..??!!

Лично смятам, че все още е доста рано за каквато и да е инвестиция в БГ. Освен ако не е от тип "далавера" ... Вижте Николай Банев колко е активен. Докато такива като него не влезнат в панделата, за мен БГ си остава родина и нищо повече!!
0
 
38
 
7
преди 4 години
Поредните желаещи да управляват чуждите средства изтекли от КТБ по подобна схема и с подобни обещания.
0
 
36
 
6
преди 4 години
Поредните желаещи да управляват чуждите средства изтекли от КТБ по подобна схема и с подобни обещания.
0
 
37
 
5
преди 4 години
Поредните желаещи да управляват чуждите средства изтекли от КТБ по подобна схема и с подобни обещания.
2
 
38
 
4
преди 4 години
не питайте за лудото....то само ще се обади ))))

Още от Имената на бизнеса
Иван Манев: Нужни са законови промени, които да улеснят финансирането на стартъп