Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Невен Дилков: 5G е просто маркетингов трик

Дали ще имате връзка от 500 мегабита, или от 1.5 гигабита, според мен, няма никакво значение, твърди изпълнителният директор на Нетера

Невен Дилков: 5G е просто маркетингов трик

Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Силно обсъжданият в последните години нов стандарт за пренос на данни 5G e просто маркетингов трик. Тази теза застъпи Невен Дилков, заместник-председател на Управителния съвет на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации, в предаването "Update" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Дилков 5G мрежите няма да бъдат предпоставка за нова индустриална революция, а всички дискусии покрай тях са маркетингови трикове.

"5G няма да промени живота ни значително. Дали ще имате връзка от 500 мегабита – а сегашната 4G мрежа е в състояние да работи с такава скорост, или от 1.5 гигабита, според мен, няма никакво значение. Тази съвкупност от технологии – защото 5G не е нова технология, има предимства за архитектурата на мрежата и управлението на трафика. Тя без съмнение ще подпомогне някои индустрии, но това в никакъв случай не е критично – те и сега могат да се справят с наличната инфраструктура".

По време на участието си Дилков засегна и друга тема - за навлизането на ширколентовия интернет в страната ни.  “България е сред най-добрите в света по качество на широколентов интернет през мобилна мрежа, но сме на дъното по цялостно разпространение на широколентов достъп. Само преди около 10 години България беше в топ 5 в класацията за най-добър интернет спрямо цената в света, а днес е последна в Европейския съюз според индекса DESI, който показва адаптирането на технологиите и използването им в обществото”, каза Дилков.

Още по темата


Специалистът коментира и влиянието на коронакризата върху бизнеса на телекомите у нас. "Някои от клиентите в нашата фирма (“Нетера”, б.ред.) демонстрираха увеличение от стотици пъти на трафика, който генерират и използват. Ако гледаме не само техническите, но и финансовите резултати, те показват, че телекомите в България са се справили добре. Те имат ръст на приходите и печалбите. Европейските и световните телеком оператори показват спад на приходите и печалбите, така че в Източна Европа и в частност – България, нещата изглеждат по-добре, отколкото в световен мащаб".

"В много от европейските държави продължава да има 1,2 или 3 доминиращи телеком оператора, които поддържат сериозно пазарно присъствие и имат силно влияние да лобират даже и на европейско ниво. Така че е трудно за малките и средни оператори, които, според мен, са гръбнакът на телеком индустрията, да се справят в пазарната ситуация. В България има три мобилни оператора и над петстотин активно работещи малки и средни такива. Тези малки играчи на пазара се оказват по-голям работодател и съвкупният им брой инвестиции е съпоставим или дори по-голям от този на големите", обясни още Дилков.

По думите на госта това, което присъства на европейския и световен пазар, но не може да бъде открито тук, са т.нар. "мобилни виртуални оператори". "Това са малки или средни оператори, които работят, използвайки мрежата на големите, за да предоставят мобилни услуги на своите клиенти", обясни той.

"Ако се разреши на всички тези малки и средни оператори в България да предлагат най-популярната телеком услуга – мобилната, това би дало тласък на целия пазар и би довело до подобряване на конкуренцията и появата на много нови услуги“. 


Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Update" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
3
 
9
michaelis23 до: mrynmryn
преди 2 седмици
Доста държави още не са решили, кой да им е доставчика на оборудване ..
-------------------------------------------------------------------------------------------
еми то нема мноо за решаване щот, за са доставчика е само един и то китайците с Хуйразвей, за тва са врагове на планетата те ....
1
 
6
 
8
mrynmryn до: sirFaith
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Лаптопите никога няма да са излишни, не знам в колко ИТ фирми си работил, но масово се ползват лаптопи, а таблети - никъде. А торенти не виждам кой тегли в работно време, освен ако не е на държавна работа. Съмнява ме да сваляш торенти на телефона си. Не съм сигурен дори, че в България, някой мобилен оператор има план за неограничен мобилен интернет.
8
 
2
 
7
преди 2 седмици
абе не е същото дали 1 торент ще го сваляш 1 час или 3 часа .... лаптопите ще станат излишни .... всичкото ще е таблети и твърдия диск на облака
1
 
3
 
6
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
И аз не съм против 5G, просто не мисля, че е "мана небесна", каквато го изкарват, защото това се говореше за всяко 'G' до сега.
0
 
6
 
5
mrynmryn до: michaelis23
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Докато има пълно покритие, ще минат поне 1-2 години, това е на практика 1 поколение телефони. Доста държави още не са решили, кой да им е доставчика на оборудване, какво остава за покритие. В Англия се гласяха за 2022 да е готово всичко, отново не във всички региони.

Една 4Г антена покрива 2-3км, една 5г антена покрива до 500 метра, зависи какви сгради има наоколо. Това са в пъти по-големи разходи за хардуер.

Още от Имената на бизнеса
Hobo: Стремежът ни за 2021 г. е да станем изцяло въглеродно неутрални