IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се стабилизира след смекчаването на тона от страна на Южна Корея

Министерство на правосъдието на страната съобщава, че думата „забрана“ не е използвана в по-ранните информации до медиите

10:36 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биткойнът се стабилизира в петък след четиридневни загуби за най-голямата по пазарна капитализация криптовалута, съобщава Bloomberg. Понижението на цената се случва в контекста на нарастващото желание за контрол от страна на регулаторните органи по целия свят.

По време на азиатската търговия с лека волатилност един биткойн се разменяше за 13 467 долара. През тази седмица дигиталната валута поевтиня с до 23% и вероятно ще запише най-дълбоката си корекция от януари 2015 г.

Биткойнът достигна своя пик в средата на декември, когато бяха въведени фючърси върху най-популярната криптовалута на регулирани борси в Чикаго. 

Сред ударите, които понесоха криптовалутите тази седмица, беше изявлението на корейския министър на правосъдието, че правителството подготвя законопроект за забрана на търговията с цифрови пари. В същото време националната полиция и данъчните власти нахлуха в местни борси за криптовлаути, които са подозирани в укриване на данъци.

В петък обаче тонът беше значително смекчен, а част от по-острите изказвания от предишния ден омаловажени. Финансовият министър на Южна Корея Ким Дон-йон направи уточнение, че е необходимо да се извършат повече консултации по плана на министерство на правосъдието за забрана на търговията с криптовалути в страната.

„Всички министри се обединяват около мнението, че е необходим отговор от страна на правителството на прегряващия и спекулативен пазар на криптовалути, както и въвеждане на известна степен на регулация“, каза пред репортери Дон-йон, цитиран от CNBC. Той допълни, че в момента се провеждат дискусии как да се реагира, както и че е необходимо да се намери баланс, тъй като блокчейн технологията има голямо значение за много отрасли като сигурността и логистиката.

От министерство на правосъдието на Южна Корея пък обясниха, че думата „забрана“ не е използвана в по-ранните информации до медиите. От президентството също коментираха случая, като подчертаха, че един потенциален законопроект не трябва да се възприема като окончателна мярка. Дори и да бъде изготвен такъв законопроект, целящ да забрани търговията с криптовалути, той ще изисква гласуване с мнозинство в парламента, а докато това се случи могат да минат месеци или дори години, обобщава CNBC.

От друга страна в САЩ също се очаква нарастване на проверките на пазара заради опасения, че криптовалутите се използват за измамни цели като прането на пари. Председателят на Комисията по ценни книжа Джей Клейтън и председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси Кристофър Джанкарло ще дадат обяснения пред банковата комисия на Сената за рисковете, свързани с биткойна. Очаква се изслушването да се проведе през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още