Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

ЕЦБ продължава разговорите за създаване на криптовалута

Според гуверньора Кристин Лагард централните банки трябва да обмислят предимствата на издаването на цифрова валута

ЕЦБ продължава разговорите за създаване на криптовалута

Сниммка: Архив на Ройтерс

Членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка ще обсъдят перспективата за въвеждане на собствена цифрова валута по време на срещата си във Франкфурт през тази седмица, съобщиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Очаква се централните банкери да обсъдят въпроса в неформална обстановка по време на вечеря в сряда, ден преди първото официално заседание на ЕЦБ, откакто Кристин Лагард пое поста на гуверньор.

Въпреки че не се очаква решението по този въпрос да бъде взето скоро, символичното му обсъждане в навечерието на първото заседание за Лагард като гуверньор показва доколко е готова тя да „разтърси“ ЕЦБ, работейки по отношение на съвременните предизвикателства, например промените в климата. Това е още един сигнал, че предстоящият преглед на стратегията на институцията може да доведе до значителни промени.

Лагард отдавна твърди, че централните банки трябва да обмислят предимствата на издаването на цифрова валута. Като ръководител на Международния валутен фонд тя заяви, че такива инициативи могат да окажат подкрепа на обществени цели като финансово приобщаване, защита на потребителите и неприкосновеност на плащанията.

Още по темата

Идеята набра сила през последните години, отчасти стимулирана от нарастващото значение на криптовалутите като биткойна. Плановете на Facebook за създаване на глобална дигитална валута предизвика негативна реакция сред правителствата, но едновременно с това породи дискусия относно изоставането на публичните власти, тъй като потребителите се обръщат към инициативи от частния сектор, които крият рискове за стабилността и устойчивото съществуване на традиционната банкова система.

Миналата седмица от ЕЦБ заявиха, че ще разработят своя собствена цифрова валута, ако частният сектор не успее да направи трансграничните плащания по-бързо и по-евтино, изтъквайки, че технологичните иновации бързо трансформират начина на извършване на плащанията на дребно. В документ, подготвен за Европейския парламент, централната банка заяви, че анализира ситуацията и ще бъде готова да действа, ако е необходимо.

Централната банка на Китай вече разработва своя криптовалута, а Банката за международни разплащания (БМР), център за парично сътрудничество, публикува проучване, показващо, че повечето централни банки обмислят последиците от предприемане на такова действие.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни предположи, че глобалната цифрова валута на централната банка може един ден да замени долара като международна резервна валута.

Все пак по този въпрос се забелязва и голяма доза скептицизъм. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че той и гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл не виждат необходимост от създаване на цифрова валута на Фед поне през следващите пет години. Макар че малко преди това Пауъл заяви, че Фед проучва разходите и ползите от подобен ход.

В рамките на еврозоната Холандската централна банка извърши два експеримента за пускане на криптовалута в обращение през 2015 г. През 2016 г. германската Бундесбанк и фондовата борса тестваха блокчейн - технологията, която стои в основата на криптовалутите - за прехвърляне и уреждане на ценни книжа и пари в брой, като заключи, че процесът е твърде скъп и бавен.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че няма нужда от създаването на цифрова валута за широката общественост от страна на централната банка. Той предупреди, че това може дори да отслаби финансовата стабилност, тъй като хората ще прехвърлят активите си от търговските банки към сметки в централната банка.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Коронакризата наду ликвиден балон от биткойн, етер и рипъл