Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Една трета от големите институционални инвеститори притежават дигитални активи

Европа изглежда е по-склонна да се обърне към криптовалутите за разлика от САЩ

Една трета от големите институционални инвеститори притежават дигитални активи

Снимка: Bloomberg L.P.

Близо една трета от големите институционални инвеститори притежават дигитални активи като биткойн. Това показват данни на компанията за финансови услуги Fidelity Investments.

Още по темата

В Европа и САЩ 36% от допитаните 774 участници в проучването са заявили, че притежават криптовалути или деривати. В САЩ 27% от институциите – в това число пенсионни фондове, инвестиционни консултанти, както и традиционни и дигитални хедж фондове, казват, че притежават дигитални активи. Това представлява ръст спрямо 22%, отчетени преди година, когато бяха допитани общо 441 институции само в САЩ.

В Европа този дял е почти двойно по-голям – 45% от респондентите казват, че са инвестирали в дигитални активи.

Малко над четвърт от респондентите притежават биткойти, а 11% държат етер, става ясно още от данните. Цената на биткойна поскъпна с 26% от началото на годината и записа ръстове, докато редица други традиционни активи поевтиняха покрай коронавирусната пандемия.

Минути след 17 ч. българско време цената и на биткойна и на етера поскъпва с по около 0,3% до съответно 9701,87 долара и 242,68 долара

„Европа може би е по-подкрепяща и сговорчива“, казва Том Джесър, президент на Fidelity Digital Assets, в интервю. Според него това може да се дължи на настоящата ситуация на континента. „Биткойнът може да изглежда по-привлекателен, тъй като има други активи, които нямат възвръщаемост“, посочва той.

Проучването е извършено от Greenwich Associates в периода между ноември 2019 г. и началото на март 2020 г., преди поредната доза сътресения на криптопазара.

„Тези резултати потвърждават тенденция, която наблюдаваме на пазара, за по-голям интерес и приемане на дигиталните валути като нов инвестиционен клас активи“, посочва още Джесъп.

Според проучването волатилната цена е основното притеснение пред по-мащабното институционално приемане на дигиталните активи.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
50 лв. ще бъде таксата за вписване в регистъра за обмяна на виртуални валути