IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутата тетър вече е по-популярна от етера

В CoinPayments.net, един от най-големите процесори за плащания с криптовалута, тетър представлява цели 30% от обема на търгуваните валути

22:27 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Докато Crypto Twitter спори дали тетър се използва за манипулиране на цените на дигиталните активи, противоречивата криптовалута тихо се превръща в популярен начин за плащане на стоки и услуги, прадава Bloomberg.

В CoinPayments.net, един от най-големите процесори за плащания с криптовалута, тетър представлява цели 30% от обема на търгуваните валути. В B2BinPay около 20% от трансакциите са извършени в тетър. т т

Това, което направи тетър популярен сред търговците и спекулантите, когато излезе на пазара през 2017 г., е същото, което стимулира използването му за трансакции и сега - т. нар. „стабилна цел за избягване на ценовите колебания“ чрез поддържане на съотношение едно към едно на тетъра с долара. В справочника Cryptwerk са изброени 265 компании, които приемат заплащане с тетър.

Използването на тетър в търговията идва за сметка на пазарните лидери биткойн и етер, които първоначално бяха рекламирани от привържениците им като революционни средства за размяна. В CoinPayments.net делът на биткойн в обема на плащанията е спаднал до около 60% спрямо 80% за миналата година, докато етер заема трето място и то след тетър.

Промяната се отразява и на динамиката на пазара на криптовалути. Драматичният скок на цената в биткойн накара много инвеститори да не искат да ги харчат, подкопавайки първоначалната цел на криптовалутата и довеждайки до покачване стойността на „по-стабилните“ монети.

Според данни на CoinMarketCap.com, въпреки, че механиката на издаването на тетър остава неясна, пазарната капитализация на криптовалутата се е увеличила до 4,12 милиарда долара от 2 милиарда долара преди година.

Плащанията в криптовалути все още остават само малка част от традиционния пазар на разплащания и много търговци, включително големи компании, се въздържат от употребата на тетър.

Компанията-майка на тетър е съдена от главния прокурор на Ню Йорк по обвинение, че се опитва да скрие загубата на повече от 850 милиона долара от клиентски и корпоративни фондове. Компанията отрича обвиненията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още