Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Накъде ще мигрират китайските криптоминьори

Някои от тях остават офлайн, а други преминават в съседен Казахстан, който може да е само междинна дестинация

Накъде ще мигрират китайските криптоминьори

Снимка: Bloomberg LP

Доскоро Китай беше родината на повече от половината от световните миньори на биткойни, но сега Пекин иска да ги прогони възможно най-скоро. През май правителството призова за репресии върху копаенето и търговията с биткойни, предизвиквайки онова, което в криптокръговете наричат „голямата миньорска миграция“.

Според разследване на американската финансова медия CNBC новата дестинация на тези миньори изглежда е Тексас. Енергията там е относително евтина - важен фактор, тъй като процесът на добив, при който се създават нови монети и се регистрират всички трансакции на съществуващи цифрови токени, е енергоемък.

Делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на Тексас нараства с течение на времето, като 20% от произведената електроенергия към края на 2019 г. е от вятъра. Властите в щата дерегулираха електрическа мрежа, което позволява на клиентите да избират между доставчици на енергия. Но може би най-важният аспект е, че политическите лидери на Тексас са много прокрипто настроени – мечтаните  условия за всеки миньор, който търси любезен прием и евтини енергийни източници.

„Ще видите драматична промяна през следващите няколко месеца“, казва Брандън Арванаги, бивш инженер по сигурността в криптоборсата Gemini. „Имаме губернатори като Грег Абът в Тексас, които насърчават добива. Ще се превърне в истинска индустрия в Съединените щати, което ще бъде невероятно“.

Данните за глобалното разпределение на добивната мощност за 2021 г. все още не са налични, но предишни оценки показват, че 65% до 75% от добива на биткойни в света се е случил в Китай - най-вече в четири китайски провинции: Синцзян, Вътрешна Монголия, Съчуан и Юнан. Хидроенергията на Съчуан и Юнан ги прави Мека на възобновяемие енергийни източници, докато Синцзян и Вътрешна Монголия са родина на много от китайските въглищни централи.

Свиването на броя на миньорите вече започна във Вътрешна Монголия. След като не успяха да постигнат климатичните цели на Пекин, лидерите на провинцията решиха да дадат на миньорите на биткойн двумесечен срок, за да напуснат, изрично обвинявайки криптомините за неуспеха си в постигането на правителствените цели.

Съоснователят на Castle Island Ventures Ник Картър казва, че макар да не е напълно ясно как Китай ще се справи със следващите стъпки, вероятно е поетапно провеждане на конкретни мерки. „Изглежда, че преминаваме от декларация към реално изпълнение в относително кратък период“, казва той.

Още по темата


Начинът, по който се измерва това изселване, е чрез разглеждане на hashrate, индустриален термин, използван за описване на изчислителната мощ на всички миньори в биткойн мрежата.

„Като се има предвид спадът в hashrate, изглежда вероятно инсталациите да бъдат изключени в цялата страна“, продължава Картър, който също смята, че вероятно 50% до 60% от целия hashrate на биткойните в крайна сметка ще напусне Китай.

Въпреки че намерението на Китай не е включено изрично в закон, това не пречи на миньори като Алехандро Де Ла Торе да намалят загубите си и да излязат от страната.

„Не искаме да се сблъскваме всяка година с някаква нова забрана, идваща от Китай“, заяви Де Ла Торе, вицепрезидент на базирания в Хонконг минен басейн Poolin. „Така че ние се опитваме да диверсифицираме нашия глобален хешрейт за добив и затова се преместваме в Съединените щати и Канада“.

Още по темата: Криптовалути

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
0pk
преди 1 месец
Ае начи, да си купят някакво зимбабве, да викнат руснаците да им построят АЕЦ и да си криптовалутят наволя, ммкаим. И наблизо фабрика Нвидия да построи, че веднага да им продава чипове и карти...

Още от Криптовалути
Сега е моментът да възприемем дигиталните пари на централните банки