IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще мигрират китайските криптоминьори

Някои от тях остават офлайн, а други преминават в съседен Казахстан, който може да е само междинна дестинация

20:20 | 17.06.21 г. 1
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Една от най-големите характеристики на биткойна е, че той е напълно агностичен за местоположението на добива. Миньорите се нуждаят само от интернет връзка, за разлика от други индустрии, които трябва да са относително близо до крайните си потребители.

„Готиното за биткойните, което е недооценено от мнозина, е, че това е преносим пазар; можете да го насочите към източника на енергия“, казва Стив Барбър, основател на Upstream Data, компания, която произвежда и доставя преносими моньорски решения за петролни и газови съоръжения.

Въпреки това миграцията няма да бъде моменталн, отчасти, защото на миньорите ще отнеме известно време или да преместят машините си извън Китай, или да ликвидират активите си и да създадат бизнес на друго място.

Тъй като големите биткойн миньори се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива цена обикновено е тази на електроенергията, те са стимулирани да мигрират към най-евтините източници на енергия в света.

„На всеки западен миньор, когото познавам, телефоните му прегряха“, каза Картър. „Китайските миньори или миньори, които са имали местожителство в Китай, се насочват към Централна Азия, Източна Европа, САЩ и Северна Европа“.

Една от възможните дестинации е съседът на Китай, Казахстан. Въглищните мини в страната осигуряват евтино и изобилно енергийно снабдяване. Помага също така, че Казахстан има по-разхлабено законодателство за строителството, което е добро за миньорите, които трябва да построят физически инсталации за кратък период от време.

Дидар Бекбауов управлява Xive, компания, която предоставя хостинг услуги на международни миньори. Xive продава и специализираното оборудване, необходимо за добив.

Бекбауов казва, че е спрял да брои китайските миньори, които са му се обадили, за да попитат за възможностите за преместване, вариращи от операции с 15 платформи до хиляди.

„Един миньор ни каза, че само правителствени електроцентрали са ограничили добива, а частните ще продължат да обслужват миньорите“, казва Бекбауов пред CNBC.

„Но по-голямата част от електричеството се генерира от правителствени електроцентрали, така че миньорите ще трябва да се задвижат. Това ги прави несигурни и отчаяни да намерят други места“, казва той.

Дали Казахстан е дестинация или просто междинна спирка при по-дълга миграция на запад, предстои да разберем.

Арванаги е бичи настроен За Северна Америка и смята, че хешрейтът там ще нарасне през следващите няколко месеца.

„Тексас има не само най-евтината електроенергия в САЩ, но и една от най-ниските цени в света“, казва той. „Също така е много лесно да се стартира компания за добив ... ако имате 30 милиона долара, 40 милиона долара, можете да станете първокласен миньор в Съединените щати“.

Уайоминг също се стреми да бъде пробиткойн настроен и може да бъде друга дестинация за добив, смята Арванаги.

Има обаче няколко основни ограничения САЩ да се превърне в глобална дестинация за добив.

Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ае начи, да си купят някакво зимбабве, да викнат руснаците да им построят АЕЦ и да си криптовалутят наволя, ммкаим. И наблизо фабрика Нвидия да построи, че веднага да им продава чипове и карти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още