IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще мигрират китайските криптоминьори

Някои от тях остават офлайн, а други преминават в съседен Казахстан, който може да е само междинна дестинация

20:20 | 17.06.21 г. 1
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Първо, времето за изграждане на реалната физическа инфраструктура, необходима за приемане на миньори, вероятно е от шест до девет месеца, казва Картър пред CNBC. „САЩ вероятно не могат да бъдат толкова пъргави, колкото другите страни, що се отнася до привличането на тези бездомни миньори“, казва той.

Логистиката за преместване също може да се окаже затруднение. Има недостиг на транспортни контейнери заради предизвиканото от наваксването силно търсене след пандемията на Covid -19.

Но може би най-големият въпрос е надеждността на електрическата мрежа в Тексас. Буря, която опустоши големи части от щата през 2021 г., отново породи дебата за това дали Тексас трябва да заздрави своите системи, потенциално скъп проект, който може да повлияе върху данъците или други такси за тези, които искат да се включат в електрическата мрежа на щата. Съвсем наскоро ERCOT, организацията, която експлоатира мрежата на Тексас, помоли потребителите да пестят енергия на фона на „необичаен брой принудителни прекъсвания на производството“ и предстояща топлинна вълна.

Понастоящем няма толкова голям свободен капацитет за добив в световен мащаб, който да е готов да поеме китайската миньорска диаспора. Докато китайците се затрудняват да намерят своя нов дом, можем да видим как хешрейтът излиза офлайн - и остава офлайн.

На практика това би означавало, че всички останали миньори ще са по-печеливши за определен период от време. 

Наличието на повече географска дисперсия би изравнило глобалния баланс на силите и би намалило способността на която и да е суверенна нация да кооптира или контролира мрежата. Може да станем свидетели и на появата на специални криптоикономически зони през следващите няколко месеца.

„Ще възникнат юрисдикции, които ще заемат много благоприятна позиция и ще създават еквивалента на специални зони, за да насърчат миньорите да се преместят при тях“, казва Картър. „Тук го виждаме на щатско ниво. Ще го видим и на ниво държава, може дори да видим субсидирана електроенергия специално за добив“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ае начи, да си купят някакво зимбабве, да викнат руснаците да им построят АЕЦ и да си криптовалутят наволя, ммкаим. И наблизо фабрика Нвидия да построи, че веднага да им продава чипове и карти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още