Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Тръмп поиска регулация за криптовалутите

Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те трябва да станат обект на всички банкови регулации, твърди американският президент

Тръмп поиска регулация за криптовалутите

Американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп призова за банково регулиране на криптовалутите. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те ще се нуждаят от одобрение, написа Тръмп в Twitter в четвъртък. „Тогава те трябва да се подчинят на банковото регулиране, както го правят и другите банки както на национално, така и на международно ниво“, каза той. Президентът не се определя като приятел на криптовалутите като биткойна. В случая според него не става въпрос за пари, тяхната стойност е много податлива на колебания и се основавала на тънка основа, предава Bloomberg.

Влизането на Тръмп в дебата за биткойн и Libra може да представлява значителна промяна за криптоентусиастите. Белият дом бе мълчалив по въпроса, въпреки че  федералните регулатори, като Комисията по ценните книжа, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите се борят с това как да регулират виртуалните монети.

След пропадането си през миналата година биткойн, най-търгуваната в света криптовалута, поскъпна с повече от 200% през 2019 година.

Още по темата

Пазарната реакция на коментарите на Тръмп беше приглушена. Биткойн се търгуваше за 11 400 долара и  измени малко нивото си преди Тръмп да публикува туита си. Криптовалутата поскъпна повече от три пъти през тази година, възстановявайки част от загубите си от катастрофата през 2018 г., тъй като проектът за Libra спомогна за съживяването на интереса на инвеститорите към цифровите активи.

Досега криптовалутите не са регулирани. С плановете си за собствена киберразработка, наречена Libra, Facebook обаче обезпокои големите централни банки и политици. Председателят на Фед Джером Пауъл изрази загриженост в сряда. Главните опасения според него са свързани с въпроса за неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност. 

В Европа също има брожения. Libra стана във вторник обект на внимателно проучване, като централните банкери и регулаторите от ЕС поискаха повече подробна информация за плановете на социалната мрежа.

Британската Служба за финансов контрол посочи, че все още няма достатъчно информация, за да разбере Libra. Новата криптовалута може да има голяма значимост за обществената политика, отбеляза ведомството, допълвайки, че няма лесно да даде зелена светлина на проекта, ако не получи още подробности. Банката за международни разплащания в Базел, която обединява управителите на централни банки, заяви в края на миналата седмица, че политиците трябва бързо да координират регулаторните си действия в отговор на новите рискове от насочването на технологични компании като Facebook към финансите.

Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се договориха през март 2018 г. да следят криптоактивите, но не определиха конкретни действия, които да бъдат предприети, както настояваха някои членки на групата.  

Libra ще бъде пусната на пазара през първата половина на 2020 година. В резултат на това Facebook ще навлезе на световния пазар на плащанията. Социалната мрежа се използва от около 1 до 2 милиарда души всеки ден. Libra трябва да позволява на всички потребители на мрежата да изпращат пари помежду си и да купуват стоки от компаниите. Наблюдатели на индустрията смятат, че не е изключено Facebook да преобърне напълно традиционната финансова система. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
EVN разкри незаконно присъединени към мрежата копачки на криптовалута