IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското правителство е следяло разговори на журналисти на AP

Инцидентът може да доведе до конфронтация между привържениците на свободната преса и администрацията на Барак Обама

11:44 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	AP: &quot;Няма оправдание за такова мащабно записване на телефоните&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

AP: "Няма оправдание за такова мащабно записване на телефоните". Снимка: Ройтерс

Това може да е един от скандалите на годината отвъд Океана - американското министерство на правосъдието се е сдобило тайно с данни за телефонните разговори, водени от репортери и редактори на информационната агенция Associated Press.  

Изпълнителният директор на AP Гари Пруит определи късно в понеделник това като “голямa и безпрецедентнa намеса в работата на агенцията”, съобщава Ройтерс. Записите са на входящи и изходящи обаждания, на продължителността на всяко обаждане, на личните и  служебните телефонни номера на отделните репортери и са извършени в офисите на AP в Ню Йорк, Вашингтон и Хартфорд, щата Кънектикът, както и на основната телефонна линия на репортерите на агенцията в пресцентъра в Камарата на представителите.

Късно в понеделник стана ясно, че са били иззети записите на разговорите, водени по 20 отделни телефонни линии, отпуснати на агенцията през април и май 2012 г. Броят на журналистите, използвали линиите през този период, засега  остава неизвестен, но се знае, че в засегнатите офиси работят 100 журналисти.

Сред подслушваните са и Мат Апуцо, Адам Голдман и Ейлийн Съливан, които бяха част от спечелилият награда "Пулицър" екип, разкрил тайните операции на нюйоркската полиция срещу мюсюлмански общности.

„Няма оправдание за такова мащабно записване на телефоните“, пише още Гари Пруит в свое  писмо-жалба до главния прокурор Ерик Холдър, публикувано в интернет. "Тези записи могат да съдържат разговори с поверителни източници", допълва директорът на агенцията.

Пруит разкритикува и това, че степента на мониторинг надхвърля всичко, "което би могло да бъде обосновано с конкретни разследвания". Той настоява за връщане на данните и унищожаването на всички копия. В допълнение, агенцията ще провери какви правни действия може да предприеме.

Засега правителството не съобщава за какво са му били разпечатките. Преди това американски представители бяха заявили, че във Вашингтон се води разследване за изтичане на информация относно операция на ЦРУ в Йемен, попречила на Ал Каида през пролетта на 2012 г. да взриви бомба в самолет на път за САЩ. Изтеклата информация се появи в материал на AP от 7 май 2012 г.

Петима репортери и редактор, които са работили по този случай, са сред онези, чиито данни са били иззети. Агенцията обяснява, че е забавила публикуването на информацията по молба на властите и я е разгласила, след като й било съобщено, че информацията вече няма да застраши националната сигурност.

Министерството на правосъдието първоначално не се отзовава на искането за становище по случая. Телевизионният канал CNN цитира изявление на ведомството, че то спазва свободата на пресата, но трябва да се намери правилният баланс между свободния поток на информация и на справедливо и ефективно прилагане на правото при наказателни разследвания.

Инцидентът може да доведе до конфронтация между привържениците на свободната преса и администрацията на американския президент Барак Обама. Белия дом заяви пред Ройтерс, че не е участвал в решението за подслушването на телефонните разговори.

Както пише агенция AFP, американската организация за граждански права ACLU вече осъди действията на властите. "Целта на медиите е да информират обществеността, и те трябва да са свободни да го направят без риск от необосновано наблюдение", казва директорът на вашингтонския офис на ACLU Лаура Мърфи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още