IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Господ, терористът, е все още свободен

Година след атентатите специално издание на Charlie Hebdo припомня за трагичния инцидент

13:56 | 06.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С поредна унищожителна критика на религиозна основа на будките в сряда се появи специалното издание на сатиричното френско списание Charlie Hebdo. Изданието от 32 страници вместо обичайните 16 страници напомня за годишнината от терористичната атака от страна на ислямистки терористи на 7 януари 2015 г. в Париж, предава DPA. 

Изданието с изображение на Господ като въоръжен убиец на корицата излиза в тираж от 1 млн. екземпляра. Списанието ще се продава и зад граница, като за Германия например са предвидени 50 000 екземпляра, а за Белгия - 40 000 бройки. 

Припомняме, че група от ислямисти осъществи атентат срещу редакцията на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo в Париж на 7 януариРазстреляни бяха осем журналисти, гост на седмичника, човек от поддръжката на офиса и двама полицаи. Най-известните карикатуристи на списанието – Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс са сред застреляните.

Седмица след атентата, който взе общо 12 жертви, изданието публикува "брой на оцелелите" с рисунка на пророка Мохамед на първа страница под заглавие "Всичко е простено", който достигна тираж от 7,5 милиона бройки, продадени във Франция и по света, след което възобнови седмичния си ритъм да излиза в сряда и продажбите по сергиите постепенно се върнаха към по-нормално ниво - средно 750 000 екземпляра през юни и 300 000 през септември.

Още преди публикуването на специалното издание на известното със сериозната си критика към религията списание имаше протест на църковни представители и консервативни политици. В своя редакционен коментар Лоран Сурисо, който рисува под псевдонима Рис, разкритикува „лудите фанатици на Корана", които като „посветени задници на други религии" са поискали да сложат края на списанието, тъй като то се осмелява да се изсмее на всичко религиозно.  "Убежденията на атеистите и хората със светска нагласа могат да преместят повече планини от вярата на набожните", зарича се той.

Карикатурата на Рис изобразява Господ като извършител на престъпление на фона на черна корица с надпис. „Година след това - убиецът е още на свобода“ пише над карикатурата на брадат възрастен човек с божествен триъгълник и всевиждащо око над главата. Белите одежди са покрити с капки кръв, а на гърба си бягащата фигура носи автоматично оръжие, каквото се използваше при ислямистките атаки.

В специалното издание има и карикатури на убитите четирима карикатуристи на сатиричния вестник - Стефан Шарбоние – Шарб, Кабу, Волински и Тигнус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
аз няма да се учудя че теози "господ" който са го нарисували е техният който спонсорира и тях и даеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
peter1878
преди 8 години
не знаех, че фитрират про*ста*к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
peter1878
преди 8 години
Това показва колко е интелектуалният и морален капацитет на журналистите и редакторите на долнопробното списание! Дали биха нарисували майките си в нецензурен контекст и ако биха, какво би значело това?Както казваше един мой учител - рак, мерак и *** не се лекуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Ееех, какви чувства, какви религии, какви милиарди евро, еврооо, евроооооо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Това не е свобода, а свободия! Много е важно всеки свободно да може да критикува религията, политиката и т.н., но да се подиграваш с чувствата на религиозните хора е грозно, невъзпитано и предизвиква радикални реакции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Щото толкоз им е акъла на тия нещ.астници , дето за да си дигнат тиража , половината заминаха на оня свят...а сега правят фаца че са еднакво нетолерантни към всяка религия ! По.мияри !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Неразбираемо и доста глупаво за мен. Ако си се подиграл на единият си съсед и сте се скарали, не виждам защо трябва да го правиш и с всички останали. Религиите може да са масова заблуда, но са реалност. Подобни провокации нямат да предизвикат толкова размисъл у интелигентните, колкото радикализъм у останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Хаха...тия седем минуса са от кукленото шоу , а маранде...давайте има още кукли ! Стига баламосва орицата...Инвестора да търси други клоун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
"Във Франция религията е напълно отделена от държавата, църквите са собственост на държавата и духовниците са просто наематели."Барбарон/маранде...ако беше живял 33 години във Франция нямаше да напишеш такава глупост !Църквите са собственост на католическата църква...духовниците не са наематели...ама простено ти е , на толкова фронта си се разпрострял...с толкоз никове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още