Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Сделката с новия собственик на БТВ трябва да завърши преди края на октомври

В България компанията отчита печалба преди обезценяването и амортизацията за трите месеца до юни от 4,462 млн. долара - спад от 43,4% спрямо 2019 г.

Сделката с новия собственик на БТВ трябва да завърши преди края на октомври

Снимка: БТВ Медиа Груп

Сделката по сливането на Central European Media Enterprises – собственикът на БТВ, с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петер Келнер, трябва да приключи преди 27 октомври 2020 г.

Това става ясно от отчета на CME за последното полугодие, публикуван във вторник.

От компанията посочват, че вече са били получени необходимите одобрения от регулаторните власти в Румъния и Словения. Очаква се също така през третото тримесечие PPF да подаде необходимото уведомление пред Европейската комисия, се казва още в съобщението.

Още по темата

В България компанията отчита печалба преди обезценяването и амортизацията за трите месеца до края на юни в размер на 4,462 млн. долара. Това е спад от 43,4% спрямо същия период на миналата година, когато бе 7,888 млн. долара. За полугодието спадът е от 33,8% до 9,280 млн. долара, от 14,009 млн. долара година по-рано.

За второто тримесечие нетните приходи възлизат на 15,276, което също е спад от 32,4% спрямо 22,607 млн. долара година по-рано. За полугодието понижението е от 23,1% до 32,231 млн. долара, от 41,900 млн. долара през 2019 г.

Колкото до резултатите на цялата компания – приходите отбелязват спад от 26,2% до 135,545 млн. долара през второто тримесечие от 183,599 млн. долара за същия период на 2019 г. Печалбата от своя страна бележи спад от 25,7% до 54,509 млн. долара от 73,342 млн. долара през предходната година.

За полугодието нетните приходи са от 279,361 млн. долара спрямо 330,158 млн. долара, което представлява спад от 15,4%. Печалбата на свой ред намалява със 17,7% до 91,680 млн. долара. 

В съвместно изявление главните съизпълнителни директори Майкъл дел Нин и Кристофър Майнуш посочват, че пандемията от коронавируса е имала отрицателно въздействие върху рекламния пазар в региона, като основна част от пониженията са били през април и май.

„Резултатите през юни отразяват значително подобрение на модела на разходите“, посочват в изявлението. Оттам се допълва, че на базата на заявките за юли и август се очаква разходите да се върнат на сравнимите нива от същия период на миналата година.

„Нашата финансова позиция остава силна и ще продължим да имаме проактивен подход в отговор на несигурността, създадена от пандемията“, се казва още в изявлението.

От отчета става ясно, че приходите от реклама са намалели с 21% в реално изражение.

Генерираните парични средства от оперативна дейност бележат ръст от 11% в реално изражение до 155 млн. долара, като компанията завършва периода с парични средства от 176,1 млн. долара и ликвидност на разположение от 251,1 млн. долара.

CME е медийна и развлекателна компания, която управлява дъщерни фирми на пет пазара в Централна и Източна Европа с общо население от около 45 млн. души. Тя излъчва 30 телевизионни канала, като в портфейла ѝ в България влизат bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия тя притежава Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International,  Nova Action и Nova Gold), в Румъния - PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau, в Словакия - TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto, и Словения - POP TV, Kanal A, Brio, Oto и Kino. Книжата на CME се търгуват на NASDAQ Global Select Market и на борсата в Прага. Най-голям акционер в CME след придобиването на Time Warner е американският телекомуникационен концерн AT&T.

Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петер Келнер. 

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния ѝ собственик MTG. Сделката обаче не получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Bloomberg TV Bulgaria стартира нов проект за бъдещето на ключови индустрии