IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите на биткойн пазара чукат на вратата, а после?

Евентуална държавна намеса може напълно да срине доверието на пазарните участници

21:40 | 17.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Регулациите на биткойн пазара чукат на вратата, а после?

За изненада или не, биткойнът навлезе в пореден период на силна волатилност. Алтернативното парично средство поевтиня до близо 260 долара за брой в неделя след поредицата новини за проблеми със сигурността и изплащанията при част от борсите по света.

Въпреки всичко пазарните участници видимо повишиха отново доверието си в актива. Цената отново пое нагоре в понеделник, като в края на търговията в Европа достига приблизително 380 долара за брой.

Силната волатилност е една от характерните черти на криптовалутата. Много експерти са на мнение, че това е силен минус, поради възможността именно тя да отдръпне част от пазарното доверие.

Въпреки това неоспорим факт е, че всеки един трейдър е напълно наясно с характеристиките на този пазар. Влагайки доверието си чрез инвестирането на средства в каквото и да е било, всеки човек поема риска и печели или съответно губи от него. Важен е елементът на доброволността.

В този смисъл, основната енигма пред инвеститорите в биткойни в никакъв случай не е това каква ще е цената на актива днес или утре. Целият фокус е насочен към бъдещото поведение на централните банки и регулаторните органи, намесата на които може да съсипе или изгради облика на търговията с криптовалути.

Проблемът е, че една подобна намеса ще бъде осъществена без каквато и да е ответна връзка. Решенията ще бъдат взети на високо ниво от хора, които вероятно никога не са и няма и да имат намерение да използват каквито и да е криптовалути. Ясно е и кой ще е ощетен – отново обикновените потребители, които и към момента са наясно с рисковете на валутата и доброволно инвестират средства в нея, без някой да се налага да ги "просвещава".

Видимо е, че регулациите на този пазар чукат на вратата – кога и под каква форма ще им я отворим само времето ще покаже. Ако те обаче бъдат осъществени по класическия модел от нищо неподозиращия с каква материя се е захванал бюрократ, бъдещето пред дигиталните парични средства няма да е никак розово.

Повече за биткойна може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Не е вярно. Цената на Mt. Gox не отразява пазарната цена на Биткойн.На Mt. Gox се търгуват електронни пари обезпечени с долари срещу електронни пари обезпечени с биткойни. Заради проблемите с тегленето на долари и биткойни (до скоро само доларите бяха проблемни, но от няколко дена ограничиха тегленето и на биткойни) биткойните на Mt. Gox струват значително по-малко от биткойните на другите борси.В момента има пазар на биткойни на Mt. Gox (Gox Coins) срещу истински биткойни. През последните 3 денонощия пазарната цена на биткойн спрямо долара беше между 590 и 673 долара за биткойн.През послдените 7 денонощия цената се движеше между 538 и 715 долара за биткойн.Графики може да се видят тук: http://bitcoinity.org/markets/bitstamp/USD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
kurta007
преди 10 години
На тоя ахмак автора,като цената е 260$ да му дам да ми купи 200-300 биткойни на тая цена с там каквато комисиона иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
kurta007
преди 10 години
Пуснах до 1.40 и веднага спрях като го чух тоя палчо кви ги плеши :)Ква трета борса? кви 50% спад ? Пълна некомпетентност и амтъорщина,ниво български махленски приказки през блока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
http://***.investor.bg/news/comments/166958/130.htmlСъседна тема, с мнение по настоящето заглавие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още