IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери откраднаха биткойни за 2,7 млн. долара, цената се срина с нови 20%

Само от началото на годината дигиталната валута изтри цели 53% от стойността си

09:29 | 14.02.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хакери откраднаха биткойни за 2,7 млн. долара, цената се срина с нови 20%

Биткойнът поевтиня с още 18% само за ден. Причината - хакери източиха целия биткойн портфейл, притежание на Silk Road 2, съобщава MarketWatch.

Само от началото на годината пък дигиталната валута изтри с лекота цели 53% от стойността си.

Втората версия на сайта бе пусната през октомври, след като Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) затвори оригиналния Silk Road, на който се търгуваха незаконни стоки и услуги срещу биткойни и то анонимно.

В поредния удар срещу виртуалната валута хакерите откраднаха 4 475 биткойна, оценявани на 2,7 млн. долара, от набирателната сметка на Silk Road 2.

Хакерите са извършили своя удар, възползвайки се от последните грешки, които бяха причината за спирането на редица платформи за търговия с дигиталните пари като например Mt Goх. Недоброжелателите са действали по сходен начин, както преди няколко дни - изпращали са дефектен код към системата на Silk Road 2.

Администраторът на сайта призна, че не е могъл да реагира на атаките на другите сайтове. Във вторник базираната в Словения платформа Bitstamp стана втората борса за биткойни, която спря тегленията от клиенти през последните няколко дни. От компанията се оплакаха от атака на системата от външни компютри.

Словенската платформа последва Mt Gox – третата най-голяма борса в света. Тегленията от нея бяха блокирани през миналата седмица за "неопределено време", което изпрати цената на биткойна до най-ниското равнище от близо два месеца.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Хе хе ,бунтовници. Винаги съм казвал, че парите са средство, измислено от умните, за да прецакат силните :)Парите и бит коина в това число целят...именно това, да ти дадат хартия ( а в случая с бит коина даже не е и хартия) срещу твоя реален труд или стока, която хартия после не е ясно дали можеш да я осребриш срещу същата стока. Тоест, не е борбата тук за честна игра и против системата от правила, борбата е кой да пише правилата, но все пак правилата трябва да са поне до някъде приемливи за да се вкарат всички в играта. При бит коина, правилата се правят от мазни тарикати, граничещи с откровени измамници, а на играта се хващат наивни и непокварени дечица и откровени балъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Абсолютно съгласен!Истинските бунтовници са другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Точно така е. Питай един нормален, IT Guy, колко сигурно може да бъде нещо сложено в интернет. Само да напомня - мултимилярдната коропорация Микркомек, разполагаща с хиляди разработчици по цял свят, разработваща всичко на всичко основно 2 ПРОДУКТА, всяка седмица пуска кръпки за да си оправи грешките, кръпки които вкарват други грешки. И за това плаща милярди заплати, онлайн подръжка, подръжка на място, договори с големи корпорации за подръжка. Ако ти изчезне БТ портфейла на кого ще се обадиш? Ами ако си имал 100-200 хил долара вътре? Кел файда, че БТ е с отворен код, когато няма кой да поеме отговорност, че нещо се е прецакало. И пак питам - КОЙ създаде БТ? Кой е тайнствената "самоличност" зад японския прякор. Не ми казвайте, че това няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
...`щото к`во се получи? Показаха "новите" валути. Масата хора, някак "преглътнаха" и "приеха" тази алтернатива. НО!!! Сами поискаха Регулации/заради сигурност уж/. Щом "приемат" алтернативата, ще има и Регулация и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Друга гледна точка:-"бунтовниците" си бачкат за империята и Театъра може да послужи за оправдание за нови регулации в тази посока....-истински Бунтовници, не са ли онези, които "направиха" нови валути,в "резултат на кризата", в разни региони. Ама там нещата бързо се потулиха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
misanthrope
преди 10 години
А така! Време беше някой да го каже. Парите имат зад себе си централна банка, която регулира, гарантира, провежда политики и парите и се приемат на всякъде и имат някаква стойност. Биткоинът е просто балон. Никой не гарантира никак стойността му и че изобщо има такава. Супер несериозно е и чак е абсурдно, че световни финансови институции го коментират като някаква заплаха или алтернатива, като на практика си е малко хай тек пирамида и нищо друго.По-добре търгувайте фрактали, те поне са красиви и могат да имат някаква стойност сами по себе си, като произведения на изкуството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
Батя
преди 10 години
Всяка лудост си има край... Понякога доста грозен :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Значи Империята отвръща на удара.Да видим колко жизнеустойчиви и умни са бунтовниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Това се очакваше рано или късно да стане :( От нормална банкова сметка също могат да откраднат пари, но там банката, фонда за защита на влоговете и т.н, носят отговорност за компенсация на инвеститора, докато при кражба на биткойн никой не носи никаква отговорност. Може дори да се окаже, че полицията няма да се занимава със случая, защото юридически биткойните са в някаква сива зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още