Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Финансовите новини – от идеята до публикуването им

Хората, които купуват, продават и анализират инвестициите, са първите, които реагират, защото имат най-много за печелене или губене

Финансовите новини – от идеята до публикуването им

Снимка: Bloomberg LP

Най-добрият начин да разберем възприятията и отношенията между политиката, бизнеса и финансите на дадена държава е да посещаваме редовно нейните фондови, облигационни, валутни и стокови пазари. Тук залозите са най-големи и също тук конкуриращите се интереси получават специфична стойност. Затова и главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов избра за втора тема в поредицата лекции за финансова журналистика като част от втория сезон на "Академия за финансови анализатори" тази, наречена „Как се отразяват пазарите – от идеята до излизането онлайн“.

Още по темата

Най-добрите статии за пазарите са колекция от истории за възхода и паденията на компаниите или отраслите и за това как националните или световните дела влияят върху стойността на парите под формата на активи - акции, облигации и др. Пазарът на облигации е също толкова голям прозорец към глобалните дела, каза Попов, отчитайки, че в света има много повече дълг, отколкото собствен капитал и много повече притежатели на облигации, отколкото акционери. И фактът, че няма чак толкова много икономически медии, доскоро скриваше този факт.  

През пандемичната 2020 г. глобалните задължения - на правителствата, бизнеса, домакинствата и финансовите институции, са се увеличили с рекордните 24 трилиона долара, показват данни на Moody`s Analytics. Така дълговете вече са 366% от брутния вътрешен продукт, посочват анализаторите, цитирани наскоро от Investor.bg. 

Валутният пазар (форекс), който надминава облигационните и фондовите пазари по стойност на търговията на ежедневна база, също осигурява ежеминутен своеобразен референдум за правителствените политики, перспективите, икономиките и паричните потоци сред видовете активи, поясни главният редактор.  

Не минава ден без дадено правителство да разкрие икономическа статистика, да издаде някой доклад за даден бранш или да предложи политическа инициатива - всичко това има някакъв ефект върху парите. И все пак твърде често репортерите, отразяващи правителствата и техните агенции, забравят, че пазарите са първата линия на реакция.  

Хората, които купуват, продават и анализират инвестициите, са първите, които реагират, защото имат най-много за печелене или губене: собствени пари или парите на другите хора. Макар да са далеч не безпогрешни в преценките си, тези инвеститори неизменно имат мнение за света на парите по-рано от повечето от нас, защото работата им изисква от тях да преценяват много добре всеки обрат на събитията. Ето защо е от съществено значение за нас да интервюираме колкото се може повече инвеститори и търговци, където и да се намираме, каза Попов. Това по думите му разширява и колективните знания на дадена нация.

Вижте повече във видео материала:

Следващите видео уроци от академията ще се провеждат всеки четвъртък от 11:00 часа и може да се проследят на живо в каналите на ВУЗФ и Investor.bg. 

Първата лекция - за предимството на данните, вижте тук.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Начало

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Мамин сладък той , финансов журналист - веднага да изтрие всяка неудобна истина за себе си :)

Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали