Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Как организацията на офис пространството влияе на здравето?

Работещите в гъвкаво организирана среда са по-енергични и спят по-добре, твърди архитектът Кристина Даниелсон

Как организацията на офис пространството влияе на здравето?

Едно от помещенията в офис на Google в Канада. Снимка: Архив Ройтерс

Работите ли в офис с гъвкава организация на пространството? Тогава шансовете да сте по-здрави и да спите по-добре нарастват, пише шведското издание Dagens Nyheter.

Най-добре се чувстват хората в гъвкави офиси, където човек може да избере къде да работи според това, което има да върши. Това показва проучване на архитекта Кристина Даниелсон.

Тя е анкетирала 450 души на средна възраст 41 години, които работят в различни типове офиси, и са отговорили на въпроси за съня, болничните, натоварването и нагласата за работа.

В гъвкавите офиси сътрудниците обикновено нямат фиксирани работни места, но могат да избират например между креативни зони за срещи и фокус стаи, където човек може да се концентрира. Често в такъв случаи служителите могат да работят извън службата – например вкъщи.

Още по темата

Един добре функциониращ гъвкав офис осигурява едновременно възможност за лично пространство и работа в екип.

В такъв тип пространство служителят може да се фокусира на тишина и спокойствие, точно като човек, който работи в собствен кабинет. В същото време може да участва в комуникацията и творческата работа, допълва изследователят.

Хората, работещи в гъвкави офиси, смятат, че е здравословно да имаш контрол върху работната среда, работното време и организацията на работния процес. 

В значително по-разпространения тип отворени офиси обикновено работят 10 – 20 и повече души и служителите имат фиксирани работни места. Този тип пространство се отразява най-зле на физическото и психическото здраве, твърди авторът на проучването.

Например, близо половината от хората в отворен офис с 10 – 25 работни места казват, че имат проблеми със съня, при 30 на сто за работещите в гъвкави офиси. 

Всеки десети служител в гъвкав офис е бил в болничен повече от 7 дни, за сравнение, същото се е случвало с всеки четвърти  в отворен офис с голям брой работни места.

Работещите в гъвкав офис имат по-силно чувство за спокойствие и хармония, по-енергични са и по-малко депресирани, заявява Кристина Даниелсон.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
След силно рали S&P 500 затвори сесията малко преди да постигне нов рекорд