IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България нарастват до 290 млн. евро през 2016 г.

Очакванията са повече чуждестранни инвеститори да стъпят на пазара през тази година заради атрактивната доходност

15:22 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България достига 290 млн. евро през 2016 г. Това е окончателната оценка на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за пазара през миналата година.

Резултатът е дори малко по-добър от първоначалните очаквания, които бяха за обеми от порядъка на 250-270 млн. евро, и е с 16% над нивата, отчетени през предходната година.

Предпочитанията на инвеститорите вече се насочват към работещите активи, които генерират доход, а не към парцелите, които заемаха най-голям дял от трансакциите през 2015 г., коментира на пресконференция изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова.

Очакванията са през тази година да има повече сделки с чуждестранни инвеститори, които все повече разширяват географския си хоризонт в Централна, Източна и Югоизточна Европа заради високите цени на водещите пазари в Западна Европа. Полша, Чехия, Унгария и Австрия вече се установиха като водещи пазари за региона. През миналата година доста инвеститори стъпиха на пазара в Румъния, като активността се разпространява все по-бързо в целия регион заради по-високата доходност и добрите макроикономически показатели на България, коментира Лашова. Така, ако очакванията се оправдаят, 2017 г. може да се окаже най-силната след периода 2007-2008 г.

Тази година също започва активно за пазара – и за наемния, и за инвестиционните сделки. През тази година се очаква обаче и завършването на сравнително голям обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето в тези сегменти.

Отделно и банките все по-активно финансират имотни проекти и дори са в конкуренция за качествените клиенти, допълни Лашова. Финансовите институции обаче много по-внимателно следят как се изразходва отпуснатият от тях ресурс и все повече разчитат на консултантските компании от сектора на имотите за анализ, проследяване и управление на проектите.

Офис площи

Наемните сделки в София се увеличават със 7% през 2016 г. спрямо 2015 г. Общият обем на отдадените площи достигна 135 407 кв. м, което е над средното число за последните пет години, показват данните на компанията.

Основна слабост на пазара – недостатъчното предлагане на първокласни офиси, бе частично преодоляно чрез подписването на наемни сделки за площи в строеж. Тези сделки достигат 40% от общия обем договори. Такава е и най-голямата сделка за годината - отдаването на 20 хил. кв. м в проекта City Tower на пл. „Македония“ в София на компанията Telus.

За 2017 г. се очакват ръст на предлагането на нови площи, тъй като се планира завършването на 160 хил. кв.м. Това обаче само частично ще компенсира липсата на големи проекти през миналата година, тъй като около половината от сградите в строеж, планирани за завършване тази година, вече са отдадени или за тях са в ход преговори с наематели.

Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още