IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в ЦИЕ ще получат повече внимание от инвеститорите през 2017 г.

България се откроява сред пазарите от региона с атрактивни цени и доходност, макар и пазарът още да не се е възстановил напълно от кризата

13:54 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пазарите на бизнес имоти в Централна и Източна Европа ще привлекат повече внимание през тази година заради по-ниските цени на активите и по-високата доходност. Сред тях се откроява и България с атрактивни равнища, макар и българският пазар, заедно с този в Румъния и Унгария, да е определен като все още невъзстановил се от кризата, посочва се в доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield, в който се очертават очакванията за пазара на бизнес имоти в Европа през 2017 г.

България е сред пазарите, предлагащи най-висока доходност от инвестициите в магазини и търговски центрове – над 8%, като по-високи са нивата само в Русия и Украйна, показват данните на компанията. При офисите доходността също достига 8%, като ни изпреварват отново Русия и Украйна, а Гърция е наравно с нас.

Инвестиционните обеми у нас достигат 200 млн. евро, което е с 13,5% по-малко спрямо предходната година и представлява 31% от пиковите равнища, достигнати преди кризата, сочат още данните, събрани чрез партньора на компанията в България Forton.

Като цяло за пазара на бизнес имоти в Европа се очаква повече волатилност и засилване на политическите рискове. Имотите обаче ще останат сред най-желаните активи или поне най-качествените и на първостепенните локации, посочват експертите.

Що се отнася до лихвените проценти, процентът по нормализацията им вече е започнал. Според компанията е рано да се говори за край на ниските лихви, но цикълът постепенно се обръща.

Същевременно рискът от нестабилност в еврозоната допълнително може да окаже натиск върху лихвите по държавните облигации. Това може още повече да тласне нагоре търсенето на имоти заради значително по-високата доходност.

Основният въпрос е дали предлагането на европейските пазари ще удовлетвори търсенето, подчертава се в доклада. Според експертите районите с по-балансиран растеж ще са Берлин, Скандинавските страни, както и Испания.

Париж ще продължи да изпреварва ръста на пазара на бизнес имоти във Франция като цяло, а Лондон – да привлича инвеститори въпреки Brexit.

Във фокуса на инвеститорите остават отделни градове, а не толкова държави. Освен първостепенните градове купувачите се насочват и към все повече градове в Централна, Източна и Южна Европа.

Трансграничните инвестиции обаче започват да забавят ръста си и делът им от общия обем инвестиции на трите водещи пазара – Великобритания, Германия и Франция, се свива за 12-те месеца до края на третото тримесечие на 2016 г.

Ето и ключовите рискови фактори за Европа през тази и следващата година, разпределени по месеци:

През януари е встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, а през март – изборите в Холандия и очакваното задействане на чл. 50 от Договора за ЕС във Великобритания, т.е. реалното задвижване на процеса по напускане на Съюза.

През април и май са президентските избори във Франция, а през втората половина на годината - генералните избори в Германия и приключването на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи.

През март 2018 г. са президентските избори в Русия, през май 2018 г. - генералните избори в Италия, а през октомври 2018 г. - в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още