Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Лагард: ЕЦБ не е изстреляла последните си патрони

Французойката припомни, че централната банка не следи за нивото на еврото, но неговото поскъпване е проблем за политиката

Лагард: ЕЦБ не е изстреляла последните си патрони

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: gettyimages

Кристин Лагард заяви, че Европейската централна банка има място да добави стимули и може да адаптира своя и без това обширен набор от инструменти, ако икономиката се нуждае от повече помощ.

В своя реч от Франкфурт, тя каза, че макар възстановяването от рецесията след коронавируса да продължава и през третото тримесечие, то  все още е „неравномерно и непълно“. ЕЦБ обръща голямо внимание на поскъпването на еврото и неговия ефект върху инфлацията.

Позовавайки се на усилията на ЕЦБ по-рано тази година в отговор на пандемията, Лагард заяви, че „идеята за изчерпване на инструментариума изобщо не е реална“.

"Ясно показахме, че когато икономическата ситуация изисква, сме в състояние да намерим необходимите отговори", каза тя на съвместно заседание на френския и германския парламент в понеделник. „И ние ще продължим да използваме инструментите на паричната политика; или тези, които съществуват сега, като ги калибрирате на правилното ниво, или други механизми, които ще ни позволят да отговорим", заяви Лагард.

По-рано в понеделник германската Bundesbank обяви, че очаква възстановяването в най-голямата европейска икономика да продължи с по-бавни темпове през останалата част от годината.

„ЕЦБ изстреля ли последните си патрони? Не, изобщо, не изобщо ”, каза тя и добави: „Можем да намерим отговори, за да помогнем на икономиките“.

Още по темата

Разглеждайки множество въпроси, включително изменението на климата, цифровото евро и анулирането на дълга, Лагард заяви, че стимулът на ЕЦБ „стабилизира пазарите, защити предлагането на кредити и подкрепи възстановяването“, което трябва да помогне да се върне инфлацията до целта от близо до, но малко под 2%.

ЕЦБ трябва да извърви дълъг път, за да повиши инфлацията. Потребителските цени са спаднали с 0,2% на годишна база през август, а централната банка прогнозира средно ниво на инфлацията от едва 1% през следващата година и 1,3% през 2022 г.

Неотдавнашното поскъпване на еврото до най-високото му ниво от повече от две години се очерта като фактор, понижаващ инфлацията. Това поставя централните банкери в неудобно положение, заяви заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю в неделя. Според него докато институцията следи валутата, „би било самоубийствено да се влезе в какъвто и да е спор за обменните курсове“.

Лагард повтори, че централната банка не следи за нивото на еврото, но неговото поскъпване е проблем за политиката.

"Така че ние, разбира се, обръщаме много голямо внимание на това укрепване на еврото", каза тя. „Ние го вземаме предвид при определянето на нашата парична политика“, обясни тя.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
България ще подкрепи плановете за въглеродна неутралност на ЕС