IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Фед да срине жилищния пазар в Хонконг?

Цените на жилищните имоти в страната са нараснали повече от два пъти след пика на глобалната криза

10:53 | 09.12.13 г.
Може ли Фед да срине жилищния пазар в Хонконг?

Опасенията, че промяна в монетарната политика на САЩ може да понижи цените на жилищните имоти в Хонконг може и да не са обосновани, смятат анализатори.

Данните показват, че средните цени на жилищния пазар в Хонконг са повече от два пъти по-високи спрямо най-тежкия момент на кризата през 2008 г. Много анализатори прогнозират рязък спад през следващата година, отчасти заради очакванията за свиване на наличната ликвидност от страна на Федералният резерв на САЩ.

Въпреки това други експерти не са убедени, че свиване на стимулите в Съеднинените щати ще засегне значително цените на имотите в Азия, пише CNBC.

"Жилищните имоти може да се разглеждат по-скоро като краткосрочни активи, които дават на совственици им плаваща доходност. Една стръмна крива на доходността, подхранвана от високите дългосрочни лихвени проценти, ще има ограничено въздействие върху непосредствените разходи за ипотека на бъдещия купувач ", заяви през миналата седмица Андрю Лорънс, анализатор в CIMB.

Според публикуван наскоро анализ на CIMB предстоящите движения на имотния пазар в Хонконг ще бъдат свързани с промените в лихвените равнища в САЩ. Експертите очакват известен спад при корекция на паричните стимули, но оценяват очакваното въздействие с ниско тегло за сектора като цяло.

"Ние виждаме заплаха за сектора при сегашните цени на акциите", посочи Лорънс.

Други анализатори обаче очакват повишаването на лихвените проценти да се отрази върху покупките на физическа собственост. Сервизната компания Jones Lang LaSalle прогнозира ръста на лихвените равнища в САЩ да доведе до правителствени мерки за стимулиране на продажбите в Хонконг.

През първите 11 месеца на тази година средните месечни продажби надхвърлят с 38 на сто нивата от 2012 г. Капиталовите стойности пък са намалели с около 1,9-2,6% за периода.

"Предвид ситуацията, капиталовите стойности ще останат под натиск и ще продължават да претърпяват леки корекции. Въпреки това, ние не очакваме да видим свободно падане на цените на жилищата", посочват от Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още