Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Повече права за ваксинираните? Двукласовото общество вече е реалност

Във все повече страни в Европа ваксинационният процес зацикли, а властите обмислят въвеждане на различни правила за ваксинирани и неваксинирани

Повече права за ваксинираните? Двукласовото общество вече е реалност

Снимка: Bloomberg LP

Опасенията за нарастващите случаи на заразени с делта варианта на коронавируса и текущите ваксинационни кампании пораждат нов дебат - относно привилегиите за ваксинираните и преболедувалите хора. Дори американският президент Джо Байдън - иначе доста сдържан по отношение на острата реторика - наскоро предизвика солидна провокация.

Президентът на САЩ заговори за „пандемия на неваксинираните“ и призова гражданите: „Всяка инжекция е важна“. „Пандемия на неваксинираните“ – това звучи като налагане на вина на всички, които отказват да запретнат ръкавите си за убождането.

Точно този дебат с нарастваща острота в момента водят западните общества. В крайна сметка той се свежда до въпроса какви права ще имат ваксинираните хора и какви права ще бъдат отнети от тези, които откажат да бъдат ваксинирани.

Независимо дали става дума за юридически издържани инициативи, или не, дали са и политически инициирани, или не - двукласовото общество на ваксинираните преболедувалите от една страна, и неваксинираните от друга, отдавна е реалност.

Във всички тези страни с дял на ваксинираните над 50 процента протича един често коварен процес, който гарантира привилегии за тези, които са били ваксинирани - или, в зависимост от тяхната гледна точка, им връща основните права. Най-вече става дума за западни страни.

В повечето азиатски държави и в развиващите се страни кампаниите за ваксинация все още не са толкова напреднали, че да може да има дебати относно привилегиите на тези, които са били ваксинирани. Handelsblatt прави преглед на ситуацията на Стария континент и САЩ.

Италия: „Зелен пропуск“ за вход в обществения живот

От този петък Италия въвежда задължителен „Зелен пропуск“. За почти всички места на обществения живот се изисква поне една ваксинация, доказателство за преболедуване или отрицателен тест, който не трябва да бъде по-стар от 48 часа. Правилата се прилагат за театри, концерти, музеи, басейни, спортни събития, търговски панаири и вътрешността на ресторанти.

През септември те биха могли да бъдат пуснати и на кораби, влакове на дълги разстояния и самолети - правителството все още не е договорило този процес. Кабинетът ще се събере отново в четвъртък и също така може да реши да разшири „Зеления пропуск“ за учителите. Учебната година ще започне отново през септември, а почти една пета от учителите все още не е ваксинирана.

За критиците това би било задължителна ваксинация през задната врата. През април Италия беше една от първите страни в света, въвела задължителна ваксинация за медицинския персонал. Там делът на ваксинираните е почти 100%. Повечето италианци подкрепят „Зеления пропуск“, но през последните няколко седмици хиляди протестираха срещу двукласовото общество.

А за антиваксърите животът може да поскъпне значително – 22 евро струва в Италия тестът за коронавируса.

Франция: Големи протести срещу двукласовото общество

За много области на ежедневието французите ще трябва да докажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили от болестта. Актуален отрицателен тест също се приема като доказателство. Документът, който става входен билет за много области на обществения живот, е здравният паспорт. Предлага се или на хартиен носител, или цифрово като приложение на смартфона.

Той е задължителен за всички развлекателни и културни събития с повече от 50 участници от 21 юли. Това се отнася за спортни събития, концертни зали, театри и кина, наред с други неща. От 9 август ще бъдат добавени допълнителни области: След това здравният паспорт трябва да бъде представен и при посещение на барове или ресторанти.

Доказателствата се изискват и за пътувания с влакове и автобуси на дълги разстояния, както и за посещения в болници и домове за възрастни хора. По принцип пропускът трябва да се изисква от всички французи на възраст над 12 години. За младежи под 18 години обаче крайният срок е отложен за края на септември.В момента Конституционният съд преразглежда закона. Говорителят на правителството Габриел Атал посочи, че новите правила първоначално няма да се прилагат стриктно.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
2
 
17
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Банани банани банани и
1
 
3
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не е по темата, но е общо... и зеления преход ще се прецака заради невероятно некадърните политици... да не надяваме на чудо
3
 
6
 
15
преди 1 месец
А уж голямото желание на европейските политици е да няма дискриминации и разделения!? Но изглежда единствената им грижа е да няма разделения и дискриминация по полов признак. За все повече европейци ЕС се превръща в нещо съвсем различно от политически обявените равноправие и свободи. Сериозни увлечения има към европейска диктатура и налагане на различни неща, с които хората не са съгласни.
1
 
7
 
14
khao до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
така е... само в ню йорк и Хаваи ги има, а в половината щати даже са забранени ! ... значи ако ти се ходи на кръчма, само трябва ад минеш моста до Ню Джърси.... епа че се опазят, гаранция !
2
 
12
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ню Йорк не е САЩ. Там се опитват да вкарат това безумие с паспортите. Да не говорим, че Куомо е виновен за броя на заболелите защото са пращали заразени в старческите домове умишлено. Не случайно сега се водят дела срещу него. В повечето щати тези паспорти се забраниха със закон, но естествено на драскача на тая помия не му е изгодно да го напише.

Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали