IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече права за ваксинираните? Двукласовото общество вече е реалност

Във все повече страни в Европа ваксинационният процес зацикли, а властите обмислят въвеждане на различни правила за ваксинирани и неваксинирани

11:36 | 05.08.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания: критика към задължителна ваксинация през задната врата

Във Великобритания мобилното приложение на националната здравна служба NHS предлага от няколко дни цифров паспорт за Covid. Има четири начина да получите сертификат под формата на QR код: ваксинация, отрицателен тест, преболедуване или доказателство, че не можете да бъдете ваксинирани по медицински причини.

Правителството обмисля да направи Covid пропуска задължителен за влизане в нощни клубове и други заведения от октомври. Решение обаче все още не е взето и има значителна съпротива от консервативната Камара на общините. Депутатите искат да предотвратят задължителната ваксинация през задната врата.

Междувременно и първи нощни клубове обявиха, че ще изискват т. нар. Covid Pass на входа. Някои футболни клубове, включително Челси, допускат на стадиона само ваксинирани и тествани хора. Тъй като бързите тестове, които всеки може да направи у дома, са приети навсякъде, досега неваксинираните хора не са изпитвали никакви затруднения в обществения живот.

Първите компании обаче вече въведоха задължителна ваксинация. Ръководителят на лондонската ВиК компания Pimlico Plumbers заплаши 400-те си служители с уволнение, ако не бъдат ваксинирани до края на годината. Издателството Bloomsbury също изисква ваксинация, преди служителите му да се върнат в офисите.

Повечето компании обаче не вярват в задължителната ваксинация, тъй като тя е съмнителна от правна гледна точка. Правителството също е против задължителната ваксинация, с изключение на професии, свързани с полагането на грижи (за болни и възрастни) - от ноември ваксинацията срещу Covid ще бъде едно от изискванията за работа в сектора.

Гърция: Строг контрол и за туристите

В Гърция също настъпват трудни времена за тези, които не са ваксинирани: закритите зони на ресторанти, кина и театри са отворени само за посетители, които са се възстановили от Covid-19 през последните шест месеца или които могат да докажат, че ваксинацията е завършена най-малко преди 14 дни.

Доказателствата се предоставят под формата на QR код от държавния здравен орган. Това става възможно благодарение на централния регистър за ваксинациите в Гърция, който съхранява всички данни в реално време и създава цифрови сертификати за ваксинация. С приложение, което гръцкото министерство на цифровизацията предостави за изтегляне, QR кодовете могат да бъдат разчетени с помощта на камера на смартфон и проверени за автентичност. Това позволява бърз контрол на входа на ресторанти, кина и театри.

От средата на август всички служители в здравната система и в лечебните заведения са длъжни да бъдат ваксинирани. Тези, които не се ваксинират, ще се изпращат в неплатен отпуск. Все още не е взето решение за задължителната ваксинация за учители и служители в ресторантьорството.

Правителството вече обяви, че неваксинираните в образователната система ще трябва да бъдат тествани на всеки три дни от септември, когато лятната ваканция приключи - за своя сметка. Подобен регламент може да има и за ресторантьорството.

Тестът вече е задължителен за всички местни жители и туристи, които искат да пътуват с кораб или самолет от континента до един от гръцките острови или които искат да се върнат от там. Изисква се сертификат за отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест. Сертификатите се проверяват внимателно.

Янис Плакиотакис  - министърът, отговарящ за търговския флот, заяви във вторник, че след въвеждането на задължителните тестове в средата на юли над 12 000 пътници вече са били върнати в пристанищата, тъй като нямат доказателства. Тези, които са били ваксинирани и тези, които са се възстановили, са освободени от задължението за тестване.

САЩ: Компаниите подемат инициативата

Пандемичната ситуация в САЩ се влошава. Броят на заразените се е увеличил десетократно в рамките на четири седмици, а на някои места интензивните отделения се пълнят отново. Вярно е, че 70 процента от възрастното население вече са получили поне една доза от ваксините, но само 49,7% от възрастните са напълно ваксинирани.

Факт е: ваксинираните вече се ползват с привилегии. Ню Йорк във вторник поиска от ресторанти, барове, фитнес зали и други заведения да проверяват ваксинационните карти на клиентите. Това е първият град в САЩ, който нарежда това, след като Ню Йорк се превърна в ранния епицентър на пандемията. „Ако искате да участвате пълноценно в социалния живот, тогава трябва да се ваксинирате“, уточни кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Все повече компании принуждават служителите си да се ваксинират. Например Walmart, най-големият частен работодател в САЩ, обяви, че служителите в централата му в Бентънвил, Арканзас, трябва да бъдат ваксинирани.

Нюйоркският оператор на недвижими имоти Related възнамерява да уволни служители, които нямат поне една доза от ваксината до края на август. Междувременно мениджърът на активи Vanguard опитва с парични стимули и плати на ваксинираните си служители по 1000 долара. Същото важи и за всички новоназначени служители.

Кои големи технологични компании в САЩ изискват ваксинации вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
АнтиФъшкист
преди 2 години
Банани банани банани и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не е по темата, но е общо... и зеления преход ще се прецака заради невероятно некадърните политици... да не надяваме на чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
А уж голямото желание на европейските политици е да няма дискриминации и разделения!? Но изглежда единствената им грижа е да няма разделения и дискриминация по полов признак. За все повече европейци ЕС се превръща в нещо съвсем различно от политически обявените равноправие и свободи. Сериозни увлечения има към европейска диктатура и налагане на различни неща, с които хората не са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
така е... само в ню йорк и Хаваи ги има, а в половината щати даже са забранени ! ... значи ако ти се ходи на кръчма, само трябва ад минеш моста до Ню Джърси.... епа че се опазят, гаранция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Ню Йорк не е САЩ. Там се опитват да вкарат това безумие с паспортите. Да не говорим, че Куомо е виновен за броя на заболелите защото са пращали заразени в старческите домове умишлено. Не случайно сега се водят дела срещу него. В повечето щати тези паспорти се забраниха със закон, но естествено на драскача на тая помия не му е изгодно да го напише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Всичко в тази статия е долнопробна пропаганда написана/преведена от една още по-долнопробна, жалка душица. Хората в Европа масово са против тези паспорти дори и тези, които са ваксинирани. CDC USA вече открито заговори за концентрационни лагери където ще се изолират онези, които са по-застрашени от ковид. Новия световен ред не е за по-добро. Точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ако не си ваксиниран с ексериментално нещо си (щото това не е ваксина) за болест, която е смъртосносна за под 0.5% от населението, нямаш права. Интересно как лидерите се грижат за народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Зелен паспорт, ама пак хубаво са го измислили. Видя се, че това не е пандемия а пЛандемия. Също така малко по-умните разбраха за какво иде реч...Новото крепостничество си идва с пълна сила освен ако хората наистина не се вдигнат сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
кат гледам за кратък период от време щот после хващат пътя към вечните ловни полета .... Колко и пропаганда да сипят местните кавалчоци, нема как да скрият сички смъртни случаи от ваксите с mRNA ... Папов ти нема ли се ваксинираш ве да го евaa и целия ви екип от преписвачи ? .... тъкмо ше имате "повечко права" от нас дет сме в концлагерите с еврейската звезда на челото .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
PEI meldet 10.578 Verdachtsfaelle: 1.028 Personen in unterschiedlichem zeitlichen Abstand zur Impfung sind tot
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още