Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Трябва ли да се строят небостъргачи в София?

Необходимостта от „зелени“ високи сгради става все по-голяма, посочиха арх. Мануела Белова и Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University

Трябва ли да се строят небостъргачи в София?

Снимка: Investor.bg

За момента не може да се даде конкретен отговор къде е мястото на зоните за много високо строителство в София. Изчисляването на най-удачната локация за тях се прави на базата на подробни анализи на топографията, транспортната мрежа на града и всички фактори, които биха могли да повлияят на високото строителство. Със сигурност небостъргачи не би трябвало да има в старата част на града например. Това каза арх. Мануела Белова, „Съвет за високи сгради и градска среда“, в ефира на Bloomberg TV Bulgariа в предаването „ИмоТиТе“.

Още по темата

Транспортната свързаност е важна при избора на място за високо строителство, но трябва да се отбележи, че бъдещето е на автоматизираните споделени автомобили“, отбеляза тя и обясни, че когато са споделени, тези автомобили са в постоянна циркулация и няма необходимост да бъдат паркирани.

Като част от новите тенденции при проектирането и изграждането на високи сгради в света Белова посочи създаването на небостъргачи с дървена конструкция, но потвърди, че те все още са малко на брой. „Говорим за дървото не в най-естественият му вид, в който го познаваме, а по-скоро за т.нар. кръстосани ламинирани дървени плоскости“, поясни арх. Мануела Белова.

Тя е на мнение, че „Зелените“ високи сгради стават все по-популярни, „темата е важна и трябва да говорим все повече за нея“. „Озеленяването помага на хората да се чувстват по-добре в градската среда и по-близо до природата. То има и енергийно ефективни ползи“, добави архитектът.

Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University, коментира примера на Англия при построяването на високи гради. Той информира,, че планирането на създаването им се прави индивидуално за всяка една от тях, като няма специално предвидени места за високи сгради.

„В Англия също има идеи и проекти за „зелени“ сгради, но има голям проблем с консервативното мислене на хората и общините, каза Щебунаев. –  За момента Италия е лидер в това отношение в Европа, иначе първенството е на азиатските страни.“

Повече по темата вижте във видео материала.

гледано: 5003   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
6 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

10
 
6
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
разбира се че трябва ... докато не си купи всеки 'Цецо' имот с личен асансьор до него, ще има нужда от небостъргачи !!!
Даже е редно да изсечем Витоша и да турим ститици небостъргачи на нея и да са толкова високи че у Македония да не грее слънце никога ! ... или поне до обед ;)
1
 
8
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
В момента закона позволява ли да се строят сгради с неограничена височина мякъде в България?
8
 
9
 
5
преди 1 година
Едва ли има по-безумна идея да тъпчеш небостъргачи в и без това претъпкания софийски център.
Който иска да добие бегла представа да отиде да се разходи в четвъртък, петък и събота вечер в тапата около Мол Парадайз - точно там искат да вдигат небостъргач малоумниците.
Изсмуканата от пръстите идея за "Споделените автомобили", която тресе тази млада и глупава архитектка, ще стане масова вероятно след поне 30 години, което означава, че ще обречем цяло едно поколение на мъки и страдания.
Вместо да мислим за небостъргачи, трябва да мислим за изместване на софийския център, пълен с гредоредни сгради отпреди войната, които ще се сринат напълно при едно земетресение дори само от 5-та степен, каквото скоро предстои,според сеизмолозите. Изместването на центъра може да стане в полето на север, изток и запад, където да изградим един изцяло нов град, с модерно планиране и технологии.
Друга безумна идея на въпросната архитектка е ДЪРВЕНИЯТ Небостъргач. Наистина, вече има една 30-етажна дървена сграда в Милуоки, приета наскоро, но това е изключително скъпа и рискова технология.
Далеч по-евтина и надеждна е технологията за Базалто-Фибърни Композитни Строителни Модули - в пъти по-здрави, по-леки и 20 пъти по-евтини от стоманата.
Освен това неръждаеми, негорими, водонепромокаеми, химически инертни, топлоизолиращи, UV-резистентни, 100% екологични и възобновяеми. Обработват се лесно, могат да се сглобяват (и разглобяват) от няколко човека ръчно, подобно на играта ЛЕГО. Могат да се изграждат цели многоетажни селища около София с висящи тропически градини, фонтани, водопади, под стъклени климатични куполи. https://basalt.alle.bg , https://smartcity.alle.bg
8
 
11
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тия са луди за връзване, София да не е Сингапур, място има предостатъчно из софийското ровно поле. Изтребвали са и небостъргачи, те нсе се възприемат еднозначно положително, към тях се прибягва когато е неизбежно или просто като предизвикателство и демоснстрация на нещо, което го няма в България. Литекс тауър е просто смешно название за нещо което няма как да е тауър, Накъдето и да я разчекнеш София, може би без южното направление е неизчерпаема, по евтино е да направиш добра инфраструктура и низко строителство, отколкото нещо което може да се срине а и е със съмнителени качества от гледна точна на здравословно пребиваване в него.
11
 
16
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като не искате небостъргачи, идете в гората да живеете.

Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември