IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция погва черния пазар на жилища под наем

Комбинацията от отрицателни лихви и недостиг на жилища удвои цените на имотите в страната през последните 15 години

21:03 | 19.12.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато съдия-изпълнители почукали на вратата й по-рано тази година, Кади Бах разбрала за първи път, че четиристайният апартамент в Стокхолм, който споделяла със сестра си и приятелка, е бил незаконно преотдаден под наем.

27-годишната Бах, която работи като рецепционистка в хотел, трябвало да напусне жилището, след като градските власти иззели имота от собственика в рамките на усилията им да се справят с черния пазар на жилища под наем, пише Ройтерс.

От края на ноември тя споделя едностаен апартамент с приятелка. Единственият друг избор бил да се върне при баща си и няколко други роднини, живеещи в един апартамент, където тя трябвало да спи на пода.

„Това е много стресиращо. Стаята е пълна с разни неща и е много далеч от работното ми място. Но нищо не мога да направя“, споделя Бах.

Затрудненията на младата шведка са само един от симптомите на нефункциониращия жилищен пазар в Швеция.

Контролът върху частни жилища под наем и недостигът на общински жилища – може да се наложи да чакате 30 години за апартамент в привлекателни части на Стокхолм, създават идеалните условия за доходоносен пазар на незаконно преотдаване на жилища под наем, при което крайният наемател трябва да плаща доста повече.

Същевременно токсичната комбинация от отрицателни лихвени проценти и недостиг на жилища доведе до удвояване на цените през последните 15 години.

Ипотечното кредитиране нараства и сега съставлява около три четвърти от общото кредитиране в Швеция на стойност около 450 млрд. долара, близо до годишния брутен вътрешен продукт в страната. Това засилва опасенията, че банките са силно застрашени, ако балонът на имотния пазар се спука.

Това вече се е случвало в Швеция. След спукването на балон на имотния пазар през 90-те години на миналия век две банки фалираха и станаха причина за обезценяване на валутата. Лихвите за кратко достигнаха 500%, а безработицата се повиши на фона на дълбока рецесия.

„Цялата система разчита, че нищо, никога и никъде няма да се обърка“, каза гуверньорът на Шведската централна банка Стефан Ингвес през октомври.

Най-големият риск

Има нови признаци за натиск. След неотдавнашен бум на строителството много имоти сега остават празни. Предприемачи, които се стремят да се възползват от високите цени, са принудени да предлагат големи отстъпки и други стимули, ако имотите изобщо могат да бъдат продадени.

Затягането на правилата за кредитиране свиват броя на потенциалните заематели, въпреки че почти нулевите лихвени проценти означават, че месечните вноски по ипотечен кредит често излиза по-малко от наемите.

„Пазарът се променя спрямо последните няколко години. Цените на апартаментите, които продаваме сега..., са средно с 20% по-ниски“, казва Линда Лепанен, ръководител на имотните проекти за Северен Стокхолм в компанията IKANO Bostad.

IKANO, която е собственост на семейството на основателя на IKEA Ингвар Кампрад, предлага всички апартаменти в една или две нови сгради в Стокхолм под наем, след като жилищата в другия блок не могли да бъдат продадени.

Интересът е огромен с около 900 кандидати за първите 27 жилища под наем.

Друг предприемач, Ейнар Матсон, изкушавал купувачите с предложение за доставка до вратата им на безплатна храна на стойност до 6000 шведски крони (625 долара) на месец, която доставчикът подреждал в хладилника им.

Някои имотни компании изпитват затруднения. Финансови проблеми в строителната компания Oscar Properties в Стокхолм доведоха до поевтиняване на акциите й с над 90% от началото на 2017 г. Тя е загубила близо 500 млн. крони през 2018 г., след като продажбите на апартаменти са намалели с повече от 50% до само 79 единици.

През ноември финансовият регулатор предупреди, че банките подценяват рисковете на пазара на бизнес имоти и предложи да изградят по-големи финансови буфери.

План за действие

Политиците започват да предприемат действия. Споразумение между коалиционното правителство на социалдемократите и зелените и две по-малки дясноцентристки партии сложи край на десетилетията на инерция.

Правителството въведе субсидии за строителни компании и намалява данъка върху капиталовата печалба за продавачите на жилища, за да увеличи оборота.

Т. нар. Януарско споразумение между четирите партии обещава по-големи промени в системата, където имотните данъци са ниски, а предложения за данъчни облекчения за заемателите с ипотечни кредити може да бъдат удължавани до края на живота им.

„Всички партии, подписали Януарското споразумение, дадоха ясно да се разбере, че ще изпълнят мерките в него, включително преглед на данъчната система“, казва пред Ройтерс министърът за пазарите и жилищната политика Пер Болунд.

Той допълва, че мерките вероятно няма да доведат до промени за данъкоплатците, тъй като повишенията в една област ще бъдат компенсирани от намаления в други.

Но дори при настоящия широк политически консенсус за привеждането в действие на обхватните мерки ще е нужно време и финансовата система ще остане уязвима години наред.

Същевременно Brexit или търговската война между САЩ и Китай може да тласнат света към нова икономическа криза. „Ако ни застигне забавяне..., търсенето ще намалее, безработицата ще се увеличи, лихвените проценти ще нараснат и хората ще имат проблеми с изплащането на дълговете си“, казва Ингвес.

„Това е най-големият риск в системата и останалият свят го знае“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 4 години
долу ръцете от единственото хубаво нещо в Швеция!тв 1000 ни даваше такива готини шведки. високи, стройни,руси, и винаги две зайчета с един пръч. То, верно, телевизията я закриха, ама спомените остават.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Лихва от 500% дори само за година,би превърнала кредитополучателя в роб.Дано не се стига до такива крайности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Той оригиналният формат е бил двама мъже с една жена. И в някои случаи жената не е взимала участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Надявам се шведската тройка да се е запазила в същия формат, а не да е мутирала в нещо като ....... например трима мъже???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
dobri
преди 4 години
Не съм чул за швед който да е градил социализъм, камо ли цяла швеция да го е градила. Безплатно в Швеция е само здравеопазването и образованието. Данъците след дясно управление от няколко мандата са доста надолу - по-ниски са от данъците в Германия. А социалните помощи не са мърдали от около 20 години и не стигат дори за наем на малко жилище.Общо взето имаш твърде грешна представа (или доста остаряла) за Швеция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Това вече се е случвало в Швеция. След спукването на балон на имотния пазар през 90-те години на миналия век две банки фалираха и станаха причина за обезценяване на валутата. Лихвите за кратко достигнаха 500%, а безработицата се повиши на фона на дълбока рецесия.В България не било възможно...пишат някои. Дано, че това звучи като пълна катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
дядя вова , не вярвай на форумните идеологически пропагандни материали ... там полицията и жандармерията е като в усато - бият наред и после питат , ако можеш да говориш с подута уста ... :))) ... филмирали сте се с тези анклави , там е такъв ред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
там градят социализъм от едно 10-на петилетки . нормално е да има дефицит вече на това-онова , все пак нямат петрол . над едни пари данъците са зверски ... имат много безплатни неща , ако имаш шведски паспорт и социален номер . ако не ги поорежат и да понамалят данъците , ще берат ядове скоро ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Черният пазар пречи за заселването на нови черни шведи.Иначе анклавите, където не стъпва дори шведската армия ще никнат като гъби.Така де, всеки рак първо намира кръвоносни съдове, после се размножава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Където има антипазарни регулации, там задължително има и черен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още