IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ отказа да спре търговията с книжата на „Монбат“

Ако спирането е за повече от 15 минути, това може да доведе до сериозни проблеми за акционерите и облигационерите на дружеството

09:05 | 17.03.20 г. 2
<p>
	Производствена линия в Монбат АД Снимка: monbatgroup.com</p>

Производствена линия в Монбат АД Снимка: monbatgroup.com

Съветът на директорите на БФБ АД счита, че не са налице основания за вземане на решение за спиране на търговията с емисиите акции и облигации, издадени от „Монбат“ АД.

Решението е във връзка с подадено заявление от „Монбат“ АД-София с искане за спиране на търговията във връзка с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в страната, съобщи пазарния оператор.

Защо спирането на търговията е проблем?

Ако това е за повече от 15 минути, както стана в САЩ, може да доведе до сериозни проблеми за акционерите и облигационерите на „Монбат“ АД, каквито са договорни фондове и пенсионни фондове. Проблемът е, че няма да има ясна цена, а тези фондове трябва да се оценяват всеки ден. Така ако някой си изтегли парите от тях, може да е на нереална цена.

В миналото така стана при депозитите в КТБ. Отначало фондовете ги оценяваха изцяло и реално бяха източени с обратни изкупувания. След това се оказа, че тези пари са се изпарили, което доведе до големи загуби за вложителите, които не си бяха изтеглили парите веднага от договорните фондове с големи депозити в КТБ. Затова ако търговията с акциите и облигациите на „Монбат“ АД бъде спряна, фондовете няма да знаят как да ги оценяват и как да защитят вложителите си. 

След края на търговията на 13 март 2020 г. от „Монбат“ АД поискаха спиране на търговията с инструментите на компанията.

Вчера (16 март) акциите на дружеството поевтиняха с 6,25% до 4,5 лв. за акция и 175,5 млн. лв. пазарна капитализация, а за година понижението е с 32,84%.

Днес след решението на БФБ да не уважи искането на „Монбат“ АД директорът за връзка с инвеститорите на листната компания направи уточнение във Facebook. Според Даниела Пеева испанският регулаторен орган е спрял търговията с 69 емисии ценни книжа още на 12 март, след като цената на акциите им е спаднала с по над 10%. На 13 март италианският регулатор временно е спрял търговията с акциите на 85 публични компании.

„Решенията се основават на влиянието върху фондовите пазари на мерките, взети във връзка с ограничаване разпространението на COVID19. Отчетен е и рискът, че на европейските пазари се наблюдава значителна волатилност, включително и риск от пазарни манипулации“, заявява Пеева.

„Съветът на директорите на регулирания пазар (БФБ бел. ред.) не е приел подобна мярка, въпреки правомощията, с които разполага в чл. 75, ал. 1, т. 2 от Правилата за търговия, част ІV на БФБ АД, се казва в съобщението на Пеева.

Съобщението на Пеева предизвика редица реакции. Отговорът на Ивайло Пенев, член на Управителния съвет на „Елана Фонд Мениджмънт" АД беше: „Ако имате кеш и сте загрижени за нас, обявете обратно изкупуване. Хората продават и злато в момента да си набавят ликвидност. Ако си мислите, че с това искане за спиране правите добро на някой от инвеститорите ви извън мажоритарите, мисля че много грешите. Изкупете акции и облигации на такива цени, че после да имате очи да искате финансиране от пазара пак и това ще се оцени. Поне от мен. Сигурен съм че и от болшинството друго инвеститори.“

Доскорошният фонд мениджър Ангел Диков написа: „Г-жа Пеева, 10% понижение за БФБ бяха съвсем нормални движения дори за акциите в индексите и то в рамките на една или в последователни сесии без да има сътресения на пазарите, поради широките спредове и ниската ликвидност. Да се спира търговията с една или няколко емисии ще доведе до паника и разпродажби превантивно и по останалите позиции. БФБ ще бъде тотално зачеркната от дребните и малкото останали институционални инвеститори на нея поради ликвиден риск. Дори и цялостно да се спре временно търговията, при възобновяването й ще има бързащи да продадат от страх за ново стопиране. Точно новината от петък за искането за спиране на търговията с емисиите на Монбат паникьоса част от неговите дребни инвеститори и те побързаха да изпреварят евентуалното удовлетворяване на молбата. След отказа от БФБ се появиха дори и купувачи и нивата се вдигнаха. Ивайло Пенев добре е посочил, какво може да предприеме ръководството и мажоритарите, вместо да плашат изнервените инвеститори. Групата на Стара планина пък оповестиха предварително дивидентните си планове за предстоящите общи събрания на акционерите на дъщерните дружества, което също е добро послание".

Борислав Ников написа, че може би „едни акции са заложени за кредити и като падне цената, обезпечението няма да е достатъчно“.

Основните производствени мощности на „Монбат“ АД са в Монтана, което е едно от огнищата на коронавирус в България.

„Монбат“ АД произвежда акумулаторни батерии в Монтана и Добрич, както и има рециклиращи заводи за олово в Монтана, Сърбия и Румъния. През 2017 г. компанията придоби рециклиращи мощности в Италия, в Бреша, в засегнатата от вируса област Ломбардия. „Монбат“ АД купи и предприятие за литиево-йонни батерии в Германия.

Покрай кризата с коронавируса в Китай през януари и февруари там има драстичен спад в продажбата на нови автомобили. Сега кризата се премести в Европа и „Монбат“ АД може да усети директно проблем с продажбите. Освен това производственият цикъл е такъв, че натрупаните наличности от оловна скрап, олово и готови акумулатори са с голяма стойност. При спад на цените на оловото компанията губи, защото материалните й запаси се обезценяват.

Консолидираните активи на „Монбат“ АД към 31 декември 2019 г. са на стойност 467 млн. лв., от които 217,6 млн. лв. собствен капитал и 249 млн. лв. привлечен капитал. От тях към банки и облигационери има задължения за 179,5 млн. лв., от които 111 млн. лв. са текущи задължения.

Основните активи на дружеството са имоти, машини, съоръжения и оборудване за 175 млн.лв., материални запаси за 95 млн. лв., вземания за 122 млн. лв., инвестиционни имоти за 34 млн. лв. и парични средства за 24 млн. лв.
Нетната печалба преди данъци на компанията за 2019 г. е 12,1 млн. лв. на консолидирана база след 978 хил. лв. за 2018 г.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
hamorphis
преди 4 години
Никога не е имало къси на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Един Българин
преди 4 години
БФБ да спре продажбите на късо, както направиха други борси за да ограничи спада и респ. спекулата. Но както се казва не става само с ядене, трябва и акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още