Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Монбат“ поиска БФБ да спре търговията с негови акции и облигации

Основните производствени мощности на „Монбат“ АД са в Монтана, което е едно от огнищата на коронавирус в България

„Монбат“ поиска БФБ да спре търговията с негови акции и облигации

Снимка: monbatgroup.com

Производителят на акумулатори „Монбат“ АД стана първото дружество, което поиска спиране на търговията с акциите и облигациите му.

В петък, 13 март 2019 г., дружеството е изпратило следното искане до „Българска фондова борса“ АД.

„С настоящото бихме искали да уведомим инвеститорите и всички заинетеросовани лица, че на основание чл. 75, ал. 1, т. 2 от Правилата за търговия, част ІV на БФБ АД и във връзка с обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както  и с оглед защита на интересите на инвеститорите на Монбат АД в акции и облигации, ръководството на Монбат АД е поискало от БФБ АД незабавно спиране на търговията с издадените от  дружеството ценни книжа:
Емисия ценни книжа с борсов код 5MB и ISIN код на емисията BG1100075065;
Емисия ценни книжа с борсов код 5MBA и BG2100023170.
до отмяна на въведеното извънредно положение или до изрично отправено от дружеството искане. „

Напомняме, че извънредното положение бе обявено по-рано през деня на 13 март 2019 г.

Основанията за спиране на търговията са 14 и за записани в чл. 75 ал. 1 на част IV от правилата на БФБ. Те включват от събития, свързани с инструментите, които могат да повлияят на тяхната цена, през волатилна търговия и търгово предложение, до неплащане на таксата за регистрация на инструментите.

Решение за спиране на търговията за един работен ден може да вземе директора Търговия на БФБ, а за 3 дни може да се реши от Изпълнителния директор на БФБ.

Акциите на „Монбат“ АД поевтиняват със 7,7% до 4,8 лв. за акция в петък и с 31% в последната година. Разпределен е и брутен дивидент от 0,10256 лв. на ценна книга. Индексът SOFIX пада с 23,3% в последната година.

Основните производствени мощности на „Монбат“ АД са в Монтана, което е едно от огнищата на коронавирус в България. 

„Монбат“ АД произвежда акумулаторни батерии в Монтана и Добрич, както и има рециклиращи заводи за олово в Монтана, Сърбия и Румъния. През 2017 г. компанията придоби рециклиращи мощности в Италия, в гр. Бреша, в засегнатата от вируса област Ломбардия. „Монбат“ АД купи и предприятие за литиево-йонни батерии в Германия. 

Покрай кризата с коронавируса в Китай през януари и февруари там има драстичен спад в продажбата на нови автомобили. Сега кризата се премести в Европа и „Монбат“ АД може да усети директно проблем с продажбите. Освен това производственият цикъл е такъв, че натрупаните наличности от оловна скрап, олово и готови акумулатори са с голяма стойност. При спад на цените на оловото компанията губи, защото материалните й запаси се обезценяват. От началото на годината цената на оловото се понижава от 1923 долара на 1749 долара за метричен тон.

Консолидираните активи на „Монбат“ АД към 31 декември 2019 г. са на стойност 467 млн. лв., от които 217,6 млн. лв. собствен капитал и 249 млн. лв. привлечен капитал. От тях към банки и облигационери има задължения за 179,5 млн. лв., от които 111 млн. лв. са текущи задължения.

Основните активи на дружеството са имоти, машини, съоръжения и оборудване за 175 млн.лв., материални запаси за 95 млн. лв., вземания за 122 млн. лв., инвестиционни имоти за 34 млн. лв. и парични средства за 24 млн. лв.

Нетната печалба преди данъци на компанията за 2019 г. е 12,1 млн. лв. на консолидирана база след 978 хил. лв. за 2018 г.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Извинявай, но не съм съгласен с:"Монтана, което е едно от огнищата на коронавирус в България".

По последни данни и това, което казва Мутафчийски:" София, Плевен, Габрово и Варна" са споменатите градове.

А относно искането от "Монбат"- напълно некоректен ход спрямо малките акционери. Ако нещата се влошат, всеки би искал възможност да се отърве от акциите си при която и да е компания, а не след като се възобнови търговията - примерно да струват няколко стотинки и да е изгорял с цялата си инвестиция. Справка: спирането от търговия на акциите на КТБ преди години.

Още от Новини и анализи
След силния интерес към IPO-то "Биодит" обмисля включване на още инвеститори