IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребните инвеститори в САЩ може да се разбунтуват при мечи пазар

Демократизацията на пазарите би била положителна, ако рисковете се управляваха разумно

08:10 | 07.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Може да се каже, че бичият пазар през 2021 г. е същият, който започна през 2009 г., с една голяма промяна. Дребните инвеститори, които стояха встрани толкова много години, се втурнаха след срива, предизвикан от пандемията миналата година, и оттогава купуват при всяко дъно с нарастващ ентусиазъм. Те представляват не само нова кохорта от инвеститори, но и нов гласуващ блок, увеличавайки риска от популистка реакция, ако поредното дъно се превърне в нов мечи пазар, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management.

Не забравяйте, че регулаторите изиграха голяма роля за началото на тази мания. Получили държавни парични помощи и свежа ликвидност от централните банки, новите инвеститори започнаха да изливат част от приходите си на пазарите, помагайки за вкарването на бичия пазар в 13-та му година. 

Повече от 15 милиона американци са изтеглили приложения за търговия по време на пандемията, като проучванията показват, че много от тях са младежи, които купуват за първи път. Дребните инвеститори бяха хиперактивни и в Европа, удвоявайки своя дял в дневния обем на търговия, както и на развиващите се пазари от Индия до Филипините.

Всичко на всичко, само американските инвеститори са вложили повече от 1 трилион долара в акции по целия свят през 2021 г., три пъти повече от предишния рекорд и повече от предходните 20 години взети заедно. След като се бяха оттеглили през последното десетилетие, американските домакинства изпревариха корпорациите като основен двигател за нетното търсене на акции през 2020 г. Сега те притежават 12 пъти повече акции от хедж фондовете.

Медийното отразяване има тенденция да достига своя връх в най-странните моменти, както когато тълпата от платформата за търговия Robinhood беше луднала по GameStop и други меме акции (придобили култов статут в социалните мрежи - бел. прев.) миналата зима, но манията така и не се забави. „Интересът на дребните инвеститори“, измерен чрез интернет търсенията на пазарни новини и трейдърски платформи, продължава да се изкачва нагоре. Американските домакинствата купуваха с удивителен темп през 2021 г., като достигнаха своя връх през третото тримесечие, когато вложенията им в акции отчетоха ръст от 16% на годишна база. Това ниво изравнява предишния рекорд, поставен през 1963 г.

Уви, връщайки се към краха от 1929 г., една обща черта на бичите пазари е, че дребните инвеститорите се включват твърде късно. Днес те продължават да купуват, дори когато корпоративните инсайдъри продават в рекордни количества (над 60 милиарда долара тази година), като последните обикновено продават на върха. Ако пазарът се обърне рязко, фактът, че високопоставени изпълнителни директори са предприели мерки, за да намалят своите рискове навреме, ще послужи само за насърчаване на възмущението сред по-малките инвеститори, които не са го направили.

Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Имат предвид масовото навлизане на брокерски онлайн платформи от типа на Robinhood,които премахнаха таксите при сделки с акции и позволиха купуването на части от акции, примерно 0.1 акция, като по този начин улесниха масовия достъп и на обикновените граждани до пазарите,които преди бяха много често територия на по-висок клас инвеститори и институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Демократизацията е всеки да може да играе на пазарите. Мисля, че хилядите приложения за това постигнаха въпросната достъпност напълно. Вече друг е въпроса, че тоя дето е писал статията на англйски, че и пешо дето е превеждал, имат предвид, че демократизацията е всички да печелят, само че другари "демократи" всички печелят само така си мислят докато губят заедно. Справка соца. Та тия *** в щатите и тука ползват думата демокрация всесто социализъм. Демокрация има - всеки може да си направи регистрация и да играе, но се опитват да убедят хората, че може да играят на всякакви балони като тесла и крипто и да не губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
аз не мога... статоята е пълна с измислени и псевдо термини... тотална каша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Може ли някой дето наистина разбира да ми обясни какво значи "Демократизацията на пазарите" и защо тя може да бъде положителна и отрицателна. От статията разбрах, че тя можела да доведе до бунтове, значи не е никаква демокрация тогава, а нещо друго скрито зад този термин. Бунтове има когато твърде много несправедливост бива налагана насила от тирани, не от демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още