IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравената борсова звезда Нигерия

При търговията с акции Нигерия е един от най-многообещаващите пазари в Африка

16:57 | 29.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нигерийската метрополия Лагос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нигерийската метрополия Лагос. Снимка: Ройтерс

Борсата в Нигерия (NSE) прилича малко на футболните звезди на страната, на „суперорлите“. И двете имат всички предпоставки да станат успешни, но редовно си пропиляват потенциала.

Докато футболистите не успяха да преодолеят квалификациите за следващото първенство на Африка, NSE падна до най-ниското си равнище от началото на 2010 г. насам въпреки огромния потребителски потенциал. При това Нигерия, със своите 150 млн. жители, е най-богатата на население африканска държава и осмият по големина петролен производител в света.

Над 200 компании се търгуват в момента в икономическата метрополия Лагос, от аграрни компании, през банки до пивоварни компании, пише в свой материал германското икономическо издание Handelsblatt.

Въпреки това търговията с акции отчита рязък спад: в момента и без това ниският обем е едва една пета от нивото на търговия през 2007 г. и 2008 г. - следствие на взетите през 2008 г. търговски ограничения.

По онова време основният индекс на борсата в Нигерия се стрелна като супер орел от 25 000 до 60 000 пункта. Но последва също толкова бързо гмуркане. В продължение на почти три години индексът на борсата се движи между 20 000 и 30 000 пункта и сега малко неща подсказват за нов порив към висините.

Това се дължи на факта, че много книжа не се търгуват въобще заради ниската ликвидност и са неатрактивни за чужденците. Освен това, заради приетите преди три години ограничения курсовете не може да се движат нагоре или надолу в повече от 5% на ден.

Много от котираните на борсата дружества, като Nestle Food Nigeria и дъщерната компания на Heineken -  Nigerian Breweries, са местни клонове на международни концерни. Най-голямата по стойност публична компания тук е Dangote Cement, производител на цимент, който също като Dangote Sugar принадлежи към широко разклонената бизнес империя на предприемача Алико Данготе.

Той направи състояние с бизнеса си с цимент и захар, но също така и благодарение на търговията с хранителни стоки. Въпреки всички скандали много търсени тук са банките, като Zenith, First City Monument или Guaranty Trust Bank, които образуват гръбнака на NSE.

Дали борсата най-сетне ще успее да извлече огромния си потенциал и до 2025 г. Нигерия ще успее да изпревари ЮАР, както наскоро за пореден път предсказа Morgan Stanley, зависи и от това, дали новоизбраното през април догодина правителство ще започне истинска битка с корупцията.

Става дума и за разбиването на тясната връзка между частния банков сектор и надзорните служби. Завърналият се от САЩ нов директор на борсата Оскар Онйема е изпълнен с надежди, но и призовава към търпение, цитирайки африканската мъдрост: „Тревата няма да порасне по-бързо, ако я дърпате“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mike Anyadibe
преди 12 години
Аз съм в гр. Лагос сега, много добра статия....данните са точни...нигерийска борса е надолу поради 4 увеличия на банкови резерви от 1% до 8% в рамката на една година....и ще продължи надолу в 1-Н-2012г....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
Яко местни олигархо-монополни типове, нулева конкуренция в ключовите сектори - ето това са приликите. Разликите са само, че те са черни, а ние - бели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Има доста прилики между графиките на фондовите борси в Ниегерия и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още