IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България ще има бум на биопроизводство, ако субсидиите са 70% от тези в ЕС

Това заяви пред Investor.bg Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България

08:20 | 12.06.12 г. 8
<p>
	Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България. Снимка: Личен архив

Председателят на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България Драгомир Драганов е в бизнеса с биопродукти повече от 12 години.

Като управител на фирмите „Герада“ и „Истър екоконсулт“ той има договори с над 200 пчелари и производители на диворастящи и култивирани плодове, които се занимават с конвенционално и биологично земеделие. Благодарение на добрата организация почти цялото производство намира пазари извън страната.

За състоянието и перспективите на природосъобразното земеделие и животновъдство в страната разговаряме с експерта Драгомир Драганов.

- Може ли да направите аналогия с първите години от въвеждането на биологичното производство в страната и сегашното състояние на сектора, и доколко фермерите преодоляват проблемите със сертифицирането?

„Герада“ беше първата фирма, която създадохме през 1996 г., специализирана в производство на мед, пчелни продукти и орехови ядки. Две години по-късно започнахме трансформацията й към биопоризводство и от 2000 г. имаме сертификат за производство на пчелен мед.

През 1998 г. ние бяхаме първите, които привлякоха в България германската консултантска компания „Лакон институт“, което по онова време обаче беше трудно.

Тогава германците не знаеха нищо за България, или по-скоро разполагаха с негативна информация. Страховете им бяха свързани с последиците от аварията в черонобилската атомна централа и близостта на АЕЦ „Козлодуй“.

Когато ги поканихме в България, те ни поставиха условие, че ако това, което им предложим, не им хареса, няма да сключват договор, а разходите за визитата ще останат за наша сметка. След посещението си обаче, те останаха очаровани от България и така вече дванайсет години.

За този период броят на хората, които работят като подизпълнители по нашия проекти, постепенно нарасна и днес вече имаме договори с близо 200 пчелари. Ние осигуряваме сертифицирането на продуктите и съвместно с “Лакон“ извършваме задължителните проверки на всеки кошер. По този начин се гарантира качеството на всяка изнесена партида.

Преди да влезе в нашето предприятие, всяка партида се проверява. Независимо от това има последващ контрол и на преработените продукти, след което те се изнасят. Всички проби се проверяват само в германски лаборатории, основно работим с „Интерфууд сървисиз“.

Трябва да призная, че сме много консервативни при избора на пчеларите. Първоначално работим с тах като конвенционални пчелари и ако районът предполага да се прави биоземеделие, ние постепенно ги предразполагаме да променят технологията.

Консервативни сме, защото европейските изисквания за качеството са изключително високи и ние не можем да рискуваме с хора, които нямат нагласата да спазват тежките процедури при производството на биомед. Знаете, че при него не се използват изкуствени препарати срещу вредителите и всичко се прави, както са го правели пчеларите преди векове.

Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
kr.is.1969
преди 11 години
Някои може ли да ми каже като сме на един общ пазар и има субсидии за една част от него а за друга-не , това води ли се за нерегламентирана помощ или не .А сега да си представим , Че помощта стане за бедните-какво ще кажат богатите. Но маи още си е в сила израза: Да го ......... БЕДНИТЕ.Няма ли адвокат които да се наеме и да защити правата -все пак се нарушава основен принцип и това води до фалит цели отрасли.Е после не се чудете каква с тази криза,защо ядем само ***.Стоят си пичовете горе на високо и не могат да проумеят проблемите на тия дето ги избират.Поне ще се погрижат за кучетата.А дали сме общество което се е погрижило за хората.Нека живеят те като кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 11 години
Ахаха, сладуранчо сладък!Естествено, че ще има нерегламентиран износ. Не може при положение, че имам пазар на акациевия мед в чужбина по 10 лв., вие да ми го изкупувате на 4,20 лв. и аз да го давам на вас. Пък като знам какви са и наказателните клаузи в договорите ви - не, благодаря:) При всички положения е по-добре да се сертифицирам директно, без разните там условности, поставени от Вашата фирма.П.П. Ефективния полет на пчелата е до 3 км.. Именно и това разстояние е заложено в Наредбата за биологично производство. Не е необходимо да се ходи чак в горите Телилейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
pavlikenski ziganin
преди 11 години
И аз познавам млад човек занимаващ се с пчеларство , но в момента не се занимава сериозно както преди , просто няма изгода и логично си губи времето , почти няма пазар (добре че п.мед има голяма трайност) търсенето е слабо , той няма търговски опаковки , т.е. гледа да продава на едро (не му се занимава на дребно , въпреки , че той самия не е много голям производител и т.н.) .... , да не споменаваме други агро сектори. проблеми да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
bondinio
преди 11 години
субсидиите да са 70% от тези в ЕС, когато заплатите станат 70% от тези в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Баща ми се занимава с пчеларство , и тая година за пръв път получават субсидии при това правителство. От предишните с приоритетите не е взел и стотинка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
..........................ако субсидиите са 70% от тези в ЕС-----------------------Ако Левски е бил с кецове а Ботев с каска , ако , ако.........територия и население-съществуващи в условно наклонение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Ще има, та... но на сегашното правителство явно НИКАКВО производство не му е приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Като гледам министъра на земеделието (и преходните министри също), скоро няма да е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още