IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България ще има бум на биопроизводство, ако субсидиите са 70% от тези в ЕС

Това заяви пред Investor.bg Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България

08:20 | 12.06.12 г. 8
<p>
	Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България. Снимка: Личен архив

- Какви средства сте инвестирали през тези години?

В производствената база досега сме инвестирали около 2,5 млн. евро. Но средствата, които харчим за лабораторните изследвания са значителни. Ние нямаме лаборатория, защото това е сериозен бизнес, затова сме в договорни взаимоотношения с германската лаборатория.

Една проба за пълен анализ на пчелен мед струва около 1300 евро. Но тя ни отваря пазарите, защото гарантира високото качество на българската продукция. Нашите продукти имат много добър прием в САЩ и Европа. 

- В кои райони се намират сертифицираните пчелни кошери?

В почти всички екологично чисти райони на страната. В Североизточна България около Сребърското езеро, по поречията на реките Ропотамо и Русенски Лом. В Ямболоско пък имаме производители, прилагащи подвижно пчеларство, които следват пасищата в горските масиви. Навсякъде се стремим да избираме места, където природата наистина е уникална.

- Какви количества мед изнасяте годишно?

Почти цялата ни продукция е предназначена за експорт. Годишно експортираме приблизително около хиляда тона обикновен и биологичен мед. В зависимост от годината процентният дял на сертифицирлания мед се движи от 10% до 30%. Поради спецификата на производство и климатичните условия не може да се предвиди какви количества ще се произведат.

Тази година заради дъждовете ние загубихме почти изцяло акациевия биомед. При конвенционалното производство положението е почти същото, но понеже имаме много повече доставчици, затова ще имаме шанс да компенсираме доставките за износа. Няма да успеем 100-процента да ги компенсираме, но се надявам да бъде поне 30%.

- Как се движи експортът общо за страната?

Въпреки че съм председател на асоциацията на преработвателите на мед, за мен е странна официалната статистика, според която годишно се изнасят между 12 и 13 хиляди тона. За миналата година данните сочат, че от 15 хиляди тона произведен мед, са изнесени само 7 хиляди тона, което е странно.

За мен реалността е, че не повече от 10% остават в България, а всичко останало се изнася. Другото обяснение е, че фирмите си намират канали за нерегламентиран износ. Но смея да твърдя, че всичко, което е качествено, се изнася.

Това, с което можем да се похвалим обаче е, че българският пчелен мед възстанови позициите си на международните пазари, които бяха много компрометирани. След случаите с остатъчните вещества от антибиотиците в меда, заради които много пазари бяха затворени за нас, днес имиджът ни е съвършено друг. Това се дължи и на факта, че на пазара останаха няколко големи фирми, които държат на името си и поддържат високо качество.

Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
kr.is.1969
преди 11 години
Някои може ли да ми каже като сме на един общ пазар и има субсидии за една част от него а за друга-не , това води ли се за нерегламентирана помощ или не .А сега да си представим , Че помощта стане за бедните-какво ще кажат богатите. Но маи още си е в сила израза: Да го ......... БЕДНИТЕ.Няма ли адвокат които да се наеме и да защити правата -все пак се нарушава основен принцип и това води до фалит цели отрасли.Е после не се чудете каква с тази криза,защо ядем само ***.Стоят си пичовете горе на високо и не могат да проумеят проблемите на тия дето ги избират.Поне ще се погрижат за кучетата.А дали сме общество което се е погрижило за хората.Нека живеят те като кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 11 години
Ахаха, сладуранчо сладък!Естествено, че ще има нерегламентиран износ. Не може при положение, че имам пазар на акациевия мед в чужбина по 10 лв., вие да ми го изкупувате на 4,20 лв. и аз да го давам на вас. Пък като знам какви са и наказателните клаузи в договорите ви - не, благодаря:) При всички положения е по-добре да се сертифицирам директно, без разните там условности, поставени от Вашата фирма.П.П. Ефективния полет на пчелата е до 3 км.. Именно и това разстояние е заложено в Наредбата за биологично производство. Не е необходимо да се ходи чак в горите Телилейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
pavlikenski ziganin
преди 11 години
И аз познавам млад човек занимаващ се с пчеларство , но в момента не се занимава сериозно както преди , просто няма изгода и логично си губи времето , почти няма пазар (добре че п.мед има голяма трайност) търсенето е слабо , той няма търговски опаковки , т.е. гледа да продава на едро (не му се занимава на дребно , въпреки , че той самия не е много голям производител и т.н.) .... , да не споменаваме други агро сектори. проблеми да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
bondinio
преди 11 години
субсидиите да са 70% от тези в ЕС, когато заплатите станат 70% от тези в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Баща ми се занимава с пчеларство , и тая година за пръв път получават субсидии при това правителство. От предишните с приоритетите не е взел и стотинка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
..........................ако субсидиите са 70% от тези в ЕС-----------------------Ако Левски е бил с кецове а Ботев с каска , ако , ако.........територия и население-съществуващи в условно наклонение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Ще има, та... но на сегашното правителство явно НИКАКВО производство не му е приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Като гледам министъра на земеделието (и преходните министри също), скоро няма да е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още