IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България ще има бум на биопроизводство, ако субсидиите са 70% от тези в ЕС

Това заяви пред Investor.bg Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България

08:20 | 12.06.12 г. 8
<p>
	Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед в България. Снимка: Личен архив

- Защо въпреки природните дадености за развитие на биопроизводство, българските производители остават на опашката спрямо колегите си в ЕС?

Определено европейските субсидии изиграха голяма роля за подкрепа на отрасъла. Въпреки хилядите трудности, които произвоидтелите имаха в началото, тази година субсидиите бяха изплатени на 100% и това се отрази положително.

Но въпреки това нашите производители все още са на опашката по подпомагане. 

Ако българските фермери взимаха 70% от субсидиите, които получават биопроизводителите в старите държави-членки на Европейския съюз, щяхме да сме свидетели на бум в биопроизводството. Тогава ще станем и много по-конурентноспособни.

Ще дам пример с Германия, защото по-добре познавам този пазар. Там за един кошер техните производители получават 50 евро, докато тук е 18,5 евро. Разликата е доста сериозна. И ако тук помощта стане около 30 евро, това автоматично ще рефлектира върху производството. Гарантирам, че по този начин само нашата фирма би утроила биопроизводителите, защото все още има чисти райони в страната, които могат да се използват.

- Какви са другите проблеми пред производителите?

От две години покрай бума на зърнопроизводството и техническите култури наблюдаваме една тревожна тенденция, свързана с безогледното пръскане на полските посеви. Масово се използват хербидици и пестициди, които са огромна заплаха за пчелите.

Проблемът е, че нашият сектор е твърде малък, изнасяме сравнително малки количества, докато зърнопроизводството е основна експортна култура. Затова и сигналите, които отправяме към отговорните институции, почти не се чуват.

Лошото е, че самите зърнопроизводители не искат да разберат, че техните добиви зависят от пчелите. Но когато популацията намалее, едва тогава ще го оценят като проблем. Непосилна е борбата ни на този етап.

Затова се опитваме да използваме райони, които са защитени със закон. В момента търсим възможности да разполагаме кошерите в ловни паркове и други места, където физически няма как да се замърси природата. Защото една пчела лети на 7-8 километра и затова няма как да се замърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
kr.is.1969
преди 11 години
Някои може ли да ми каже като сме на един общ пазар и има субсидии за една част от него а за друга-не , това води ли се за нерегламентирана помощ или не .А сега да си представим , Че помощта стане за бедните-какво ще кажат богатите. Но маи още си е в сила израза: Да го ......... БЕДНИТЕ.Няма ли адвокат които да се наеме и да защити правата -все пак се нарушава основен принцип и това води до фалит цели отрасли.Е после не се чудете каква с тази криза,защо ядем само ***.Стоят си пичовете горе на високо и не могат да проумеят проблемите на тия дето ги избират.Поне ще се погрижат за кучетата.А дали сме общество което се е погрижило за хората.Нека живеят те като кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 11 години
Ахаха, сладуранчо сладък!Естествено, че ще има нерегламентиран износ. Не може при положение, че имам пазар на акациевия мед в чужбина по 10 лв., вие да ми го изкупувате на 4,20 лв. и аз да го давам на вас. Пък като знам какви са и наказателните клаузи в договорите ви - не, благодаря:) При всички положения е по-добре да се сертифицирам директно, без разните там условности, поставени от Вашата фирма.П.П. Ефективния полет на пчелата е до 3 км.. Именно и това разстояние е заложено в Наредбата за биологично производство. Не е необходимо да се ходи чак в горите Телилейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
pavlikenski ziganin
преди 11 години
И аз познавам млад човек занимаващ се с пчеларство , но в момента не се занимава сериозно както преди , просто няма изгода и логично си губи времето , почти няма пазар (добре че п.мед има голяма трайност) търсенето е слабо , той няма търговски опаковки , т.е. гледа да продава на едро (не му се занимава на дребно , въпреки , че той самия не е много голям производител и т.н.) .... , да не споменаваме други агро сектори. проблеми да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
bondinio
преди 11 години
субсидиите да са 70% от тези в ЕС, когато заплатите станат 70% от тези в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Баща ми се занимава с пчеларство , и тая година за пръв път получават субсидии при това правителство. От предишните с приоритетите не е взел и стотинка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
..........................ако субсидиите са 70% от тези в ЕС-----------------------Ако Левски е бил с кецове а Ботев с каска , ако , ако.........територия и население-съществуващи в условно наклонение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Ще има, та... но на сегашното правителство явно НИКАКВО производство не му е приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Като гледам министъра на земеделието (и преходните министри също), скоро няма да е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още