IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания забрани принудителното извеждане на длъжници от домовете им за 2 години

Само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хил.

08:20 | 16.11.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор
Испания забрани принудителното извеждане на длъжници от домовете им за 2 години

Испанското правителство въведе обещаната временна забрана за принудително извеждане на длъжници от уязвимите социални слоеве от домовете им заради зачестилите случаи на самоубийства, предаде Ройтерс.

Мораториумът ще важи за задлъжнели домакинства с годишен доход до 19 200 евро, дългосрочно безработните, семействата с малки деца и с член на домакинството с увреждания.

“Това е спешна мярка за смекчаване на последиците от най-лошата икономическа криза”, коментира вицепремиерът Сорая Саенц де Сантамария.

Тя допълни, че правителството смята да увеличи броя на достъпните социални жилища, които ще предостави при ниски наеми на хора, изгубили домовете си заради неизплатени ипотеки.

От 2008 г. досега испанските банки са иззели принудително над 400 хил. имота, като не всичките са жилищни. Първоначално тенденцията засегна имигрантите в страната, които бяха сред първите засегнати от кризата и високата безработица. В последните години обаче все повече испански също губят домовете си.

Статистиката сочи, че само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хиляди, докато за цялата 2011 г. тези случаи са били около 77 хиляди.

Информационната агенция припомня, че испанското законодателство е най-тежкото в Европа, що се отнася до ипотечните кредити. Според законовите разпоредби длъжниците трябва да изплатят цялата сума на изтегления кредит дори и след като банката е отнела и продала жилището му.

От испанската банкова асоциация съобщиха, че членовете ѝ разбират новата мярка, но предупредиха, че финансовите институции ще трябва да поемат извънредни разходи, което в един момент ще се окаже непосилна тежест.

Според данните на централната банка в Мадрид около 3% от кредитите за покупка на жилище са се определяли като “съмнителни” към края на юни. Ако се приемат и други законодателни промени обаче, делът на просрочените ипотеки ще нарасне.

От друга страна има опасения и за качеството на кредитите, които стоят зад търгуваните в Испания ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Ако бъдат облекчени правилата за изплащане на кредитите за жилища, неплатежоспособността рязко ще се увеличи, което ще отслаби допълнително и без това почти замрелия пазар на ипотечни деривати в страната.

Истинският проблем на испанските банки обаче не са ипотеките, а кредитите за строителния бизнес, от които около 27% са проблемни. Строителите дължат на банките около 300 млрд. евро, което е 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Същевременно цените на имотите в Испания продължават да падат. През октомври на годишна база цените са се сринали с още 12,5 на сто. От последното тримесечие на 2007 г. досега натрупаният ценови спад е над 33%.

Най-рязко поевтиняват имотите в Мадрид и региона, както и по Средиземноморието, което беше презастроено заради силното търсене на ваканционни жилища от чужденци преди кризата.

От спукването на имотния балон в Испания досега обаче цените на жилищата по крайбрежието на страната са изтрили близо 40%.

Позитивното от понижението на цените, в последно време се увеличават сделките с имоти, сключвани от чуждестранни купувачи. През август продажбите на жилища в страната като цяло нараснаха с 3% на годишна база, показват последните данни за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 11 години
Мисля си, че така само ще си увеличат лошите кредити. Сега сигурно има много хора, които едвам свързват двата края. Но под заплахата да им вземат жилището и да останат на улицата те все пак се "напъват" и лишавайки се от това или онова успяват да спестяват и за вноската за ипотеката. Сега обаче, като им кажат, че не могат да ги гонят и те хоп... и ще теглят по една майна на банкерите и ще спрат да плащат. Но това после пак ще се обърне обратно срещу тях. А бе каквото и да правят, все са се навтасали до ушите испанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Djo
преди 11 години
Хайде не ми говори за намеса между 2 страни.Остани 2-3 години без работа и пак ще си говорим.В момента 25% са без работа а ако сметнеш хората които работят за държавата ще излезне ,че всеки 3ти е без работа.И нещата ще са такива още 5 години заради дефлационните процеси.Банките на какви оценки и на колко процента отпускаха кредити.Да са си правили сметка.Каде бяха до сега-да не са спали.Но да дължиш пари до края на живота си - извинявай ,но това не стимолира хората да вървят напред и да търсят нови възможности за развитие.Би трябвало банките след като не могат да си вземат парите след продажба тези активи тотално да ги отписват и хората да не са задължени да плащат още.Банкерите били уплашени.Уплашени са защото ако 1 банка фалира и правителството я слее с някоя друга полувината и администрация отива на кино.Май някои банкери ще отидат на улицата и няма да взимат 20000 евра на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
защото да си го кажем, прекалено много се дебалансира "съюза" и прекалено много някой добруват, а други страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
ЕС и ЕЗ не са това, което се представяха в началото. Не че съм фен на банките, обаче това е пряка намеса в договореността между 2 страни при ЛЕГИТИМЕН договор. Да оставим, че не е демократично (защото тази дума девалвира до огромна степен), ами не е практично, морално и дори пактично. Кое е следващото? Не може да си плаща колата - 2 години няма да му я вземаме, не може да си плати телевизора, климатика Playstationa - няма проблем 2 години отсрочка. Не ми излизайте с тезата, че жилището не е като другите стоки, след като години наред се продаваха като топъл хляб, чрез безобразно кредитиране. Ако жилището беше нещо, което ти е човешко право да бяха държавни и да ги дават на калпак. Сеньори и Сеньорити, трябва да решите в какъв строй живеете в Испания, в ЕЗ, в ЕС, да го кажете ясно на всички, ако ще сменяме строя, да се предложи , гласува,приеме. Такива решения обръщат все повече хора срещу ЕС, общия пазар и общото добруване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
"бездушната бизнес система"??? - Докато купуваха жилища, които не можеха да си позволят системата беше "много добричка", сега когато реалността настъпи, системата стане "бездушна". Най-лесно е да обвиниш някой друг или нещо друго за собствените си грешки. Ако тези хора не понесат последствията от безотговорните си действия, как ще си научат урока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Социализмът в ЕС набира скорост. Както Томас Соуъл казва: Социализмът има такъв завиден успех в способността си да се проваля, че само интелектуалец може да не го види. Социализмът никога не е успявал, няма да прокопса и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още